Addig pocskondiázták az állítólag kormorángyűlölő volt mezőgazdasági minisztert, amíg kiderült: igaza volt

Igen, a kárókatonák tényleg kártékonyak.

Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek még Petre Daea volt szociáldemokrata mezőgazdasági miniszterre, akit többek között azért is sikk volt savazni, mert hadat üzent az ország vadvizeinek és halastavainak halállományát durván pusztító kormoránoknak.

Szinte nem telt el olyan nap, hogy az akkor ellenzéki, ma, a liberális kabinet idején már kormánypárti sajtó ne ejtsen el egy-egy leereszkedő poént a „kormorángyűlölő” Daea rovására.

És akkor most mit hallunk?

Adrian Oros újdonsült mezőgazdasági miniszter szerdán este Daea nyomdokaiba lépve kijelentette: a kormoránok – avagy magyarosan kárókatonák – jelentette probléma bizony valós, a madarak jelentős károkat okoznak a halgazdaságokban.

„A kormoránok problémát jelentenek, a kártérítések jogosak, a kormoránok jelentős károkat képesek okozni. Mivel hosszú ideig védettek voltak, és nem vadásztak rájuk, elszaporodtak. Elkezdődtek a törvénymódosítási procedúrák, hogy ismét lehessen vadászni a kormoránokra”

– mondta a miniszter a Digi 24 hírtelevíziónak.

Hirdetés

Azért hozzátette: voltak ügyeskedők, akik a valósnál nagyobb vízfelületet vagy halmennyiséget tüntettek fel a kárigényeikben, de ők egy huncut fityinget sem kapnak.

Most akkor tanácstalanok vagyunk.

Oros miniszter is arra a sorsra jut, mint elődje, és a haladó sajtó őt is villára veszi majd a kormoránok elleni hadüzenet miatt, vagy mivel ő már a „jó” politikai oldalt képviseli, ha ő mondja, akkor a Daeát pocskondiázó kórus tagjai lesznek az elsők, akik bunkósbotot ragadva kormoránirtásra indulnak?

Hirdetés