A vörös forgatókönyv a nem oltható gyerekek szüleit is „megadóztatja”

A 6 és 12 év közötti gyerekektől is negatív tesztet kérnek ugyanis néhány helyen.

Hirdetés

Mint tudjuk, a múlt pénteken elfogadott, hétfőtől érvényben lévő új rendelet értelmében azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladta a 3 ezreléket, csak úgynevezett zöld igazolással – oltási igazolással, a betegségen való átesést igazoló dokumentummal vagy negatív teszttel – lehet majd bemenni például az éttermekbe, bárokba, moziba, színházba stb. A rendeletcsomagban ugyanakkor van egy olyan pont is, aminek a szülők egyáltalán nem fognak örülni.

A 6 és 12 év közötti srácoktól – akiket ugye még nem lehet beoltani – is kérni fognak ugyanis zöld igazolást, ha gyerekzsúrra készülnek, esetleg edzőterembe vagy uszodába mennének. A zöld igazolást azok a kicsik is megkaphatják, akik átestek a betegségen, a többiektől viszont negatív teszteredményt fognak kérni, ami nem olcsó mulatság. Egy 48 óráig érvényes antigén teszt legalább 60, míg egy 72 órán át érvényes PCR-teszt alsó hangon is 180–200 lejt kóstál.

A 3 ezrelékes küszöböt pedig már egyre több település átlépte, Kolozsvár például kedden, Temesváron pedig már a 4 ezreléken is túl vannak, így ott hétvégi kijárási korlátozásokat vezettek be. A megyék közül Bukarest mellett már Temes, Szatmár és Ilfov is vörös forgatókönyves.

Más szóval egyre költségesebb lesz a gyereknevelés így, járvány idején.

Az iskolába való belépéshez egyébként nem kötelező 3 ezrelékes fertőzöttségi ráta esetén sem a kicsiknek a tesztelés, a fertőzöttség gyanúja esetén azonban az iskola, illetve az oktatási minisztérium számlájára tesztelik le a diákot. Az iskolakezdés után 10 nappal már 3362 diáknál és 1192 tanárnál mutatták ki a fertőzést. (Ami azt jelenti, hogy pár nap alatt elég nagyot ment a járvány a sulikban, a legutóbbi, pénteki összesítés ugyanis még arról szólt, hogy 1091 diák és 604 iskolai alkalmazott tesztje lett pozitív.) Így mostanra összesen 2749 osztályt zavartak haza ideiglenesen a pozitív esetek miatt, ők online folytatják a tanulást.

Hirdetés