A verespataki aranybányákból kiseprűzött kanadai cég már hatmilliárd dollárt követel Romániától…

… Ausztria vállat von a Schengen-vétóval kapcsolatos román fenyegetésekre... és rekordmeleg reggelünk volt szombaton, de jönnek az esők.

Hirdetés

Románia hazavágta a kanadai bányavállalatot, mire most már bő hatmilliárd dollárra ugrott a követelt kártérítés összege

Talán elegen emlékeznek még arra, hogy 1999-ben egy Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) nevű vállalatcsoport megkapta az engedélyt (a román államtól, naná) arra, hogy a Fehér megyei Verespatakon aranyat bányásszon. Ciántechnológiával. Zűrös volt az egész engedélyezési folyamat, ráadásul a természetvédő szervezetek is beleköptek a levesükbe, végül 2013-ban az állam megálljt parancsolt a projektnek.

Tudható volt, hogy a bányászati tevékenység leállítását pereskedés követi. Ez be is következett, az RMGC főrészvényese, a kanadai Gabriel Resources vállalat 2017-ben beperelte Romániát a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál. Akkor 3,3 milliárd dollárt kártérítést követeltek a tengeren túliak. Szépen eltelt az idő, de idén szeptember 14-én lezárult a per első szakasza és következik az ítélet, a fenti dátumtól számított 120–180 napon belül.

A csavar ott van, hogy mivel jól eltelt az idő, a kamatokat újraszámolták és a 2017-es 3,3 milliárdból mostanra 6,5 milliárd dollár lett a követelt összeg. Ennyiről kell a tisztelt bíráknak dönteniük az elkövetkező időszakban.

Lehet, hogy a mindenkori román kormánynak jobban megérné, ha bármiféle engedély kibocsátása ELŐTT gondolkodna alaposabban. Mert egy elvesztett pert követő jókora kiadást nehéz elmagyarázni például 2024-ben, mikor választások vannak.

Ausztria elegánsan vállat von a Schengen-vétóval kapcsolatos román fenyegetésre

Amint arról beszámoltunk, Marcel Ciolacu miniszterelnök dühösen telenyilatkozta a sajtót Ausztria legújabb schengeni vétójával kapcsolatosan. Érthető módon Romániát rendkívül idegesíti az osztrák fejrázás, amely már lassan egy éve megy. Nem csoda hát, hogy Ciolacu úr már azzal fenyegetőzik, Románia be fogja perelni Ausztriát az Európai Unió Bíróságán, és kártérítést is fog követelni. Mert ez a politikai vétózgatás vérlázító és anyagi károkat okoz Romániának!

A fenyegetést követően Ausztria európai ügyekért felelős minisztere sajnálkozva jelentette ki, hogy nekik tényleg semmi, de semmi bajuk nincs Romániával, se a román kormánnyal, se a román néppel. Nekik igazából az Unió menekültügyi és migrációs politikájával van bajuk, amelyek szerintük sok sebből véreznek és alapos reformra szorulnak. Ennyi a válasz.

Na de mennyi értelme lenne a pereskedésnek? Egyes szakértők szerint nem sok. A per egyébként legalább két évig elhúzódna. Tehát a fenyegetőzésnek amúgy is inkább politikai íze van, amely inkább a hazai választópolgároknak szól (jövőre választások jönnek, ugye).

Hirdetés

Tehetett volna valamit Románia, amit nem tett meg? Persze, hogy igen. Például az tavaly decemberi első vétó után beperelhette volna… na nem Ausztriát, hanem az Európai Unió Tanácsát, mégpedig az Európai Unió Alapszerződésének megszegése okán. Mert noha Románia, Bulgária és Horvátország is teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, Horvátország bekerült a klubba, Románia és Bulgária nem. Ez pedig diszkriminatív döntés volt.

De Románia nem lépett akkor. Mert Románia nem akart és nem akar az uniós intézményekbe harapni. Inkább Ausztriába harap. Miért? Szerintünk azért, mert Románia afféle bólogató Jánosként szeret viselkedni az uniós fórumokon. Megvan ennek is az oka. Hiszen mindenki tudja, hogy Romániában szinte semmiféle joguk nincs a szexuális kisebbségeknek. És Románia nem is szeretné, ha az Unió ezt bolygatná. Tehát bólogat. És fenyeget. De fogatlanul.

Rekordmeleg reggelre ébredtünk szombaton, de sebaj, jönnek az esők

Az ország 16 meteorológiai állomásán mértek rekordmeleget szombaton reggel. Jó, Romániában van vagy 250 ilyen állomás, de például a 19,1 fokos reggeli hőmérséklet a trópusokra emlékeztet, a szakemberek szerint. Egy korábbi rekord szeptember közepén 15,5 fok volt.

Az Országos Meteorológiai Intézet munkatársai ugyanakkor felröppentették a sárga jelzést, mégpedig Olténiára, Munténia nyugati részére, a Bánság déli és Erdély dél-nyugati részére vonatkozóan. Ezeken a területeken irtó szeszélyes lesz az időjárás szombaton és vasárnap. Záporesőkre lehet számítani, villámlásra, széllökésekre és helyenként jégesőre. Az esők természetesen le fogják hűteni, és nem csak a kedélyeket. Tehát a szombati rekordmeleg reggel feltehetően vasárnap már történelem lesz.

Hirdetés