Illusztráció / Electric Castle

A túlélésért küzdenek, miközben a kormány a megsegítésükre szánt egymilliárd eurón ül

Nem csak a támogatást, az együttérzés – legalább látszólagos – megnyilvánulását is hiányolják a kormánytagokból a rendezvényipar háttérmunkásai. Egy nyílt levélben alaposan kiosztják őket.

Hirdetés

Másfél év alatt semmilyen kormánytámogatást nem kaptak a romániai kulturális élet fontos szereplői, az eseményszervezők háttérmunkásai, de még csak válaszra sem méltatják panaszaikat, ezért most azt fontolgatják, hogy peres úton próbálják meg együttműködésre bírni a kormány embereit. Az öt legnagyobb szervezet, mely a rendezvényipar dolgozóit tömöríti, tett egy végső próbálkozást, és nyílt levélben szólította meg Florin Cîţu kormányfőt, Dan Barna kormányfő-helyettest és Bogdan Gheorghiu kulturális minisztert.

A levélben elmondják: mivel az ágazatot a padlóra küldte a világjárvány, abban bíztak, hogy találnak közösen valamilyen megoldást a nehéz helyzetbe került dolgozók és családtagjaik megsegítésére. 2020 márciusa türelmesen vártak, hogy javaslataikat meghallgassák. Bár egy ideig úgy tűnt, kialakult egy párbeszéd, 2021 januárjában zátonyra futottak a tárgyalások, miután a kulturális minisztérium által kidolgozott állami támogatási rendszerről

kiderült, hogy valójában csak a nagy fesztiválszervezőket segíti.

Felháborodásukat nemcsak a támogatási rendszer teljes kudarca és a tárgyalások elakadása táplálja, hanem az is, hogy a kormány tagjai még csak az együttműködés látszatára sem törekednek, minimális együttérzést sem mutatnak. Az események újbóli engedélyezése is csak szemfényvesztés: ami a közönség szemében csodát jelentett, számukra kétségbeesett robotolást a túlélésért.

Levelükben felmossák a padlót Dan Barnával is, aki nemrég azt javasolta egy televíziós szereplése alkalmával, hogy az oltáskedvet az eseményekre való belépés szigorúbb szabályozásával kellene stimulálni. Mennyit bírhat még el ez a pandémia előtt is alulfinanszírozott ágazat, tekintettel arra, hogy

elsőként állt le, semmilyen állami támogatást nem kapott, és a legszigorúbb szabályok betartására kényszerítik?

Mindeközben az eseményeket egyszerre tekintik a járvány terjedésében szerepet játszó legveszélyesebb tényezőnek, és az oltáskampány leghatékonyabb stimulálójának.

Hirdetés

Végezetül a levél írói kérik, hogy a januárban jóváhagyott állami támogatást mihamarabb folyósítsák, ne diszkriminálják az eseményszervezőket, és ne használják fel őket az oltási kampány ürügyén, és dolgozzanak ki egy átfogóbb tervet a kulturális élet szereplőinek megsegítésére. Amennyiben ezúttal sem kapnak választ, akkor pert indítanak a kormány ellen.

Az Európai Bizottság egyébként a SURE programja révén 4,1 milliárd eurót biztosított hitelek formájában Románia számára, hogy ezzel mérsékelje a szükséghelyzeti munkanélküliség kockázatait. Magyarán: lenne pénz megsegíteni mindazokat, akiket padlóra küldött a világjárvány. Ebből az összegből Románia mégis csak 3 milliárdot használt fel, az illetékes három minisztérium – a pénzügyekért, az európai alapokért, illetve a kultúráért felelős tárca – egymásra mutogat az összeg lehívásának elmulasztásáért.

A kulturális és szórakoztatóipari ágazatból mindössze 5 500 művész kapott eddig támogatást, és mintegy harmincezren hiába várnak a kormánytól segítséget.

Hirdetés