A termelők azzal riogatnak, hogy tavaszra háromszor drágább lesz az élelmiszer, ha nem történik valami

A drágulás már tavaly is jelentős volt, de még messze nincs vége…

Hirdetés

Már most rossz a helyzet, hiszen nem elég az emelt gáz- és villanyszámla, az élelmiszerárak átlagosan 7%-kal nőttek meg az elmúlt egy év során. Ám ez csak a kezdet, a mezőgazdasági termelők szerint tavaszra akár megháromszorozódhat az élelmiszerek ára, ha a kormány nem tesz valamit sürgősen. A határidő pedig nagyon szoros, a gazdák képviselete szerint ha egy hónapon belül nem történik valami, annak pusztító hatása lesz.

Az év ugyanis aszállyal, valamint a műtrágya- és energiaárak nagyarányú emelkedésével kezdődött. Minderre rájön a koronavírus-járvány okozta válság is, aminek következtében 2021 januárjától idén januárig az olaj 25,7, a krumpli 25,6, a kukoricaliszt 17, a margarin 13, a búzaliszt 12,8, a kenyér pedig 10,9%-kal drágult.

A drágulások pedig a Román Nemzeti Bank szakértői szerint is fokozatosan folytatódni fognak. Becsléseik szerint a legrosszabb időszak az április és június közötti periódus lesz, amikor az infláció elérheti a 11,2%-ot, és ezt még az év végére is csak alig 10% alá lehet majd visszaszorítani.

Más szóval elég durva év elé nézünk, ossza be jól a konyhapénzt.

Hirdetés