A tanügyminisztérium reformdühe tönkre vághatja a diákok ingyenes utaztatását – mondják a diákszervezetek

Mert ingyen bérlet helyett utólag fizetnék ki az ingázó diákok utazásait. Márpedig sokan nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy megvegyék a bérletet.

Hirdetés

Megint felbosszantotta az oktatási minisztérium a diákszervezeteket, miután meglehetősen drasztikusan módosítaná az ingázó diákok ingyen utaztatására vonatkozó jogszabályt.

Az ingyen bérletek helyett ugyanis azt akarja bevezetni, hogy a minisztérium utólag számolja el és fizesse ki azon diákok utaztatását, akik olyan iskolába járnak, amely nem azon a településen működik, ahol laknak.

Ezt azonban csak akkor, ha az iskoláig legfeljebb 50 kilométert kell utazni.

Ugyanez vonatkozna azokra is, akik nem naponta ingáznak, hanem kollégiumban vagy albérletben laknak: ők félévenként nyolc menettérti jegyet számolhatnának el.

A menetjegyek értékét az oktatási tárca utólag az iskoláknak utalná át, ezek fizetnék vissza az összeget a diákoknak.

A minisztérium 30 lejt szán havonta azokra a diákokra, akik legfeljebb három kilométert ingáznak naponta.

A három és ötven kilométer közötti távra kilométerenként 3 lejt szán.

Ha pedig egy diák napi ötven kilométernél többet ingázik, de nem kollégiumban vagy albérletben lakik, akkor kilométerenként 1 lejjel finanszírozzák az utazását havonta.

Egyben kötelezné a személyfuvarozással foglalkozó cégeket, hogy tartsák a megszabott pénzügyi kereten belül a havi bérletek árát, és biztosítsák a diákok szállítását.

A diákszervezetek viszont határozottan nem úgy látják, hogy ez javítana az ingázó diákok helyzetén, sőt.

Csütörtökön tiltakozó közleményt adtak ki, amely szerint ez

a módosítás teljesen ellehetetleníteni az ingyenes utazást.

Hirdetés

A diákok képviselői szerint a rendelet ellentmondásokat tartalmaz, a szerény anyagi helyzetben levő diákokat pedig arra kényszerítené, hogy otthagyják az iskolát.

Úgy gondolják ugyanis, hogy az utólagos elszámolás nyomán a fuvarozók maximális tarifákat alkalmaznának, ami ellentétes a hatályos törvényekkel.

Ráadásul attól is tartanak, hogy az utazásokat csak késve, vagy csak részben, esetleg egyáltalán nem számolnák el – elvégre a minisztérium sem ül pénzhegyeken.

A diákszervezetek egyenesen azzal vádolják meg a kormányt, hogy valójában rajtuk akar spórolni, és igazából nem is akarja biztosítani az ingázó diákok számára az ingyenes utazást.

Azt is mondják, hogy

a rendelet sérti az oktatáshoz való jogot,

hiszen a szegényebb szülők nem fogják tudni megengedni maguknak, hogy kifizessék a gyerekük – esetleg gyerekeik – havi bérletét, majd várjanak arra, hogy a kormány méltóztasson utólag megtéríteni a költségeiket.

Ennek eredményeként pedig sokan arra kényszerülnek majd, hogy pénz híján otthagyják az iskolát.

Megfontolandó érvek, az biztos.

Hirdetés