A szigor hatása: soha nem kérték ennyien az első oltást a kampány kezdete óta – itt az új napi rekord

Ennek persze lehetne örülni, de a kórházakból továbbra is nyugtalanító hírek érkeznek, az esetszám pénteken is meghaladta a 15 ezret.

Hirdetés

Az elmúlt napokban látványosan növekedett, aztán péntekre rekordot is döntött az első oltásdózist kérők száma: az elmúlt 24 órában 86 385 új beoltottat regisztráltak, ami a decemberben elrajtolt kampány abszolút rekordjának számít (63 546 volt az eddigi csúcs).


Ezt most már bátran ki lehet jelenteni, hogy a lakosság kezdi megérteni, hogy krízishelyzet van, az egészségügy pedig olyan szinten leterhelődött, hogy külföldi segítségre van szükség, a járvány pedig továbbra is őrült tempóban terjed.

Sokkal beljebb azért most sem vagyunk oltásügyben: 5 828 457-en vannak túl mindkét dózison, ami még mindig csak a lakosság 30 százalékát jelenti, s ez továbbra is a második leggyengébb arány egész Európában, ennél csak Bulgária teljesít rosszabbul (beszédes egyébként, hogy valamiért ugyanez a két ország egy csomó más területen is az utolsó helyeken kullog az uniós listákon – szerk. megj.).

A járványfrontról még mindig rossz hírek érkeznek: az elmúlt 24 órában 15 410 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, 66 076 teszt nyomán. Jelenleg összesen 1848 intenzív terápiás ágyat foglalnak el a súlyos betegek – egyetlen szabad ágy sincs már –, és további 20 071 személyt kezelnek kórházban. A legutóbbi jelentés óta 357 koronavírus-fertőzött hunyt el.

Hirdetés