Fotó: Székelyhon/Beliczay László

A Székelyföldön lassabban terjed a járvány: csak most kezdenek bevörösödni az ottani városok

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen a napokban haladta meg a fertőzöttségi ráta a 3 ezreléket, miközben sok város már a 10 ezreléken is túl van.

Hirdetés

A 4. járványhullám minden eddiginél jobban letarolta Romániát, ahol az átoltottság még mindig rémesen alacsony, de a székelyföldi településeken valamiért lassabban terjed a delta variáns.

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen például csak hétfőn jelentették be, hogy mivel náluk is meghaladta a fertőzöttségi ráta a 3 ezreléket, áttérnek a vörös forgatókönyvre, és szigorításokat vezetnek be. Csak védettségi igazolással lehet ezentúl bemenni az étterembe, kávézóba, színházba stb., a zsúfoltabb köztereken (pl. vásárokon, buszmegállókban és az iskolák 50 méteres körzetében) kint is maszkot kell viselni, a vendéglátóhelyek hajnali 5 és éjjel 2 között működhetnek 50%-os kapacitással, és így tovább.

Ez persze az ottaniaknak kellemetlen, de az ország legtöbb nagyobb városának lakói szemében ők a szerencsések, hiszen máshol már hetek óta átlépték a vörös küszöböt.

Bukarestben például már 14,2 ez az érték (miközben éppen egy hónappal ezelőtt még csak 1,3 ezrelék volt), Temesváron 12,22, Kolozsváron pedig 9,85, így az ottaniak már nem is mehetnek sehova védettségi igazolás nélkül este 8 után, a vendéglátóhelyek (és minden más) pedig csak este 10-ig vannak nyitva, sőt olyan megyeszékhely is van, amelyet már vesztegzár alá voltak, akkora a baj.

Hirdetés

Vasárnap például Bukarestben minden eddiginél több, 2818 új fertőzöttet regisztráltak, miközben Hargita 74-gyel, Kovászna pedig szerény 48-cal képviselte magát a lista végén.

A statisztikák természetesen nem feltétlenül pontosak sehol, a szakértők mindig felhívják a figyelmet arra, hogy valójában sokkal több a fertőzött, mint amennyit hivatalosan igazolni tudnak, de akkor is szembeötlő a különbség az ország többi részéhez képest. A 4. hullám pedig még nem ért véget, de ha a dolgok így mennek tovább, akkor a székelyföldi településeken enyhébb lesz a hatása.

És ez messze nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni, hiszen ott is bőven van mit behozni az oltakozás terén.

Hirdetés