Megvan az első megyeszékhely, amelyet vesztegzár alá vonnak, pedig nem is ott a legdurvább a fertőzöttségi ráta

Két hétre bezár minden, még az iskolák is, esküvőket, keresztelőket is tilos lesz szervezni.

Hirdetés

Szörényvár (Drobeta-Turnu Severin), Mehedinți megye központja az első megyeszékhely, amelyet vesztegzár alá vonnak a járvány 4. hullámában. Az intézkedés hétfő éjféltől lép érvénybe, és két hétig tart, majd az akkori helyzet függvényében eldöntik, hogyan tovább.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy keddtől bezárnak az iskolák, és jön az online oktatás, bezárnak az éttermek, kávézók is teraszostól, csak elvitelre és házhoz szállítással árusíthatnak, a zsugások nagy bánatára bezárnak a játéktermek, a boltok csak 18 óráig tarthatnak nyitva, nem szabad majd esküvőt, keresztelőt, és semmiféle magánrendezvényt szervezni, a maszk pedig az utcán is mindenhol kötelező lesz.

A lépés azért meglepő, mert nem is Szörényváron a legnagyobb a fertőzöttségi ráta: ott még „csak” a 9,94 ezreléket érték el, miközben például Bukarestben 12,56, Temesváron pedig 11,96 ezrelék ez az érték, és már Kolozsváron is 9,58, tehát ilyen alapon ezeket a nagyvárosokat is karantén alá lehetne vonni.

A város polgármestere, Marius Screciu a sajtónak elmondta, azért hozták meg a nehéz döntést, mert a kórházak nemcsak megteltek, de már kapacitásukon felül működnek, olyan gyorsan terjed a vírus a mindössze 30%-os átoltottsággal rendelkező városban. Az elöljáró szerint a következő hetekben minden polgárnak be kell tartania a szigorú járványszabályokat, csak így zabolázhatják meg a koronát.

Szóval az első „nehéz döntést” meghozták – sajnos aligha ez lesz az utolsó ilyen.

Hirdetés