A szakszervezetek egyelőre nem elégedettek a kormány ajánlataival…

… az aradi csendőrök „legyőzték” a méheket, a magas hegy legyőzte a felelőtlen turistákat, a vad autósok meg legyőzték az éttermet.

Hirdetés

Tanárok vs. kormány – 1:0 (egyelőre)

Mint tudjuk, a közoktatási szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek hétfőtől (május 22.) az iskolákban, mivel nincsenek megelégedve a jelenlegi bérekkel. A kormány erre hamar találkozóra hívta az érintett szakszervezeteket vasárnap délután két órára. Az egyeztetések a cikk írásakor is tartanak.

Ami eddig kiszivárgott: a kormány 1000 lejes bónuszt ajánlott a kezdő tanároknak, kétszer egy évben. Továbbá bónuszt ajánlott a hátrányos helyzetű körzetekben dolgozó tanároknak, fizetésemelést a közoktatásban dolgozó nem tanügyi személyzetnek, végül azt ígérte, július első felében véglegesítik a bérezési törvényt.

A szakszervezetek nem tapsoltak az említett ajánlatcsomagnak. Ők ugyanis azt kérték, hogy a kezdő tanárok fizetése érje el legalább a bruttó átlagbért, a többi kategóriában meg progresszív béremelést, illetve az infláció szerinti bérkorrekciót követeltek. Erről egyelőre egy szó se szivárgott ki, mire a szakszervezetek kijelentették: hétfőn indul, pontosabban folytatódik  a sztrájk.

Csendőrök vs. méhek – 1:0

A méhcsaládok általában májusban kezdenek el rajzani, és bizony előfordul, hogy egy költöző raj betéved a mi utcánkba is. Ilyenkor egyrészt jó tudni, hogy a költöző méhraj elsősorban magával foglalkozik, vagyis nem támad rá mindenre, ami él és mozog. Másrészt azért nem árt az óvatosság. Ilyenkor az a teendő, hogy az ember szól egy méhésznek vagy a rendőrnek vagy a csendőrnek, hogy helyzet van.

Ezen a hétvégén történt egy kellemetlen méhrajzásos eset Aradon. A körülmények nem ismertek, az viszont igen, hogy a város egyik negyedében landoló méhraj „nekiment” egy férfinak. Az illető neje riasztotta a csendőröket. Csak első hallásra vicces: csendőrök a méhek ellen. A csend és rend őreinek ilyen helyzetekben is helyt kell állniuk. Helyt is álltak. Mindenek előtt „bekerítették a rajt, elsősorban arra ügyelve, hogy emberek ne közelítsenek hozzá, majd felhívták egy szabadnapos kollégájukat, aki történetesen profi méhész. Az illető szépen odament a helyszínre és begyűjtötte a rajzó méhcsaládot.

Következtetés: így kell ezt csinálni. Jó, ehhez nem kell feltétlenül elérni azt, hogy a méhek valakit megszurkáljanak.

Magas hegy vs. dilettáns, felelőtlen, hebehurgya turisták – 1:0

Nem csak a méhcsaládok, a kirándulók is májusban kezdenek el kirajzani. Ahova csak érik. Például a hegyekbe. Ennek megfelelően menetrendszerűen érkezni kezdenek a híradások a szandálban, lakkcipőben, sétapálcával, ernyővel magas hegyet mászni induló felelőtlenekről. Pedig hahó, egy kattintásra van a helyi időjárás-előrejelzés, no meg a hegymászás gyakorlati és etikai kódexe. Nem olyan nagy ügy, pontosabban nem lenne olyan nagy ügy felkészülni egy közepes hegymászásra. De az információ hiába ingyenes (oké, egy havi telefonbérlet vagy netbérlet ára) és könnyen elérhető, ha egyesek nem és nem és nem hajlandóak beszerezni.

Hirdetés

Így járt az a négy fős csipet csapat is, akik szombaton vágtak neki a Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsának, a 2506 méteres Omu-csúcsnak. A felvezető útvonalak egy része könnyebb, mások nehezebbek. Nem tudni, meyik útvonalon indultak el hőseink, köztük egy fiatal anyuka, aki nem sokkal a mászás előtt szült.

És akkor: nem megfelelő öltözet, az időjárás ellenőrzésének mellőzése – ez volt a csoport hibája. Mert az eső esett, a szél fújt, jó nagy köd volt, 2000 méter környékén hideg is. Nem csoda, hogy hőseinket kilelte a hideg. Az anyuka szinte hipotermiás állapotban volt, amikor a riasztott hegyi mentők rátaláltak a felelőtlen hegymászókra. A mentés megtörtént, baj nem esett. De figyelem: bárki magas hegyre megy, könyörgünk, készüljön fel előtte megfelelő módon. És hagyja otthon a szandált meg a lakkcipőt. Mert röhejes… és életveszélyes.

Vandál autó(sok) vs. étterem – 1:0.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy időnként elmegyünk egy étterembe: a világ egyik legtermészetesebb társas (vagy magányos) időtöltési formája. Az is teljesen magától értetődő, hogy – amennyiben nem kívánunk alkoholt fogyasztani – autóval érkezünk a kiszemelt étterem elé.

Az viszont ritkaságszámba megy (ha ugyan nem egy akciófilm szereplői vagyunk), hogy az autóval egyenesen behajtunk az étterembe. Márpedig pontosan ez történt vasárnap hajnaltájt a Kolozs megyei Zsuk községben. Egy autó, benne négy ifjú férfival, „benézett” az egyik helyi étterembe.

Hála Istennek – tekintettel a korai időpontra – senki sem tartózkodott odabent. Így csak a berendezés egy része ment tropára. Az autó sofőrje és három utasa könnyebb sérüléseket szenvedett. Mire a mentők odaértek, már ki is kászálódtak a kocsiból. A biztonság kedvéért azért kórházba szállították őket. Hogy a rendőri vizsgálat milyen eredménnyel zárul, egyelőre még nem tudni.

Hirdetés