A szaki szerint alkotmányellenes a részmunkaidős állások új adózási rendszere

Jó lenne több pénz az államkasszába, gondolta a kormány, de ez azért mégis sok…

Hirdetés

Mi is megírtuk, hogy augusztus 1-jétől kezdve egy új rendelet alapján egy rakás területen nőnek az adók. Az állam az adótörvény „megreformálásával” nyilván minden esetben azt akarja elérni, hogy több pénz folyjon be az államkasszába, csakhogy van itt egy kis bökkenő.

A dohánytermékeket, alkoholos italokat, szerencsejátékot és egyéb területeket érintő rendeletben van egy pont, amely a részmunkaidős állásokat veszi célkeresztbe. Ez pedig kimondja, hogy a minimálbér alatti jövedelmet hozó részmunkaidős állásokat is a nyolcórás állások szintjén kell ezentúl megadózni, vagyis az érintetteknek jóval többet kell perkálniuk az államkasszába.

Csakhogy Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság korábbi elnöke szerint ez bizony alkotmányellenes.

Az alkotmány 56. cikkelye ugyanis kimondja, hogy az adóterheket igazságosan kell elosztani. Ráadásul Zegrean szerint az új rendelet még a szabad munkavállaláshoz való jogunkat is sérti, hiszen az alkotmány azt is kimondja, hogy mindenki olyan munkát vállal, amilyet akar, és ha valaki több munkáltatónak akar dolgozni, akkor az állam nem sújthatja emiatt nagyobb adóteherrel.

Hirdetés

Szerinte nemcsak a nép ügyvédje, de az egyes érintett állampolgárok is nyugodtan az igazságszolgáltatáshoz fordulhatnak az őket ért igazságtalanságért, de ő reméli, hogy az illetékesek még ezt megelőzően rájönnek, hogy itt nem stimmel valami, és módosítanak a rendeleten.

Szép is lenne, ha ez így működne…

Hirdetés