Képek: Tókos Csaba

A Sepsi OSK megnyerte a Székelyföld első Román Kupáját

Lassan a bukaresti média is megtanulja a Székely Himnuszt, annyiszor énekelték el csütörtökön a bukaresti Rapid-stadionban.

Hirdetés

A székelyhimnusz-fóbia egyre erőteljesebb jeleit mutató román sportmédiát szinte nem is érdekelte, ami a pályán történt, csak azt számolták, hogy melyik székely csapat melyik játékosa énekli vagy nem énekli a román himnuszt, és teszi vagy nem teszi ezalatt szívére a kezét. Pedig az ifik meccse után a felnőtt kupadöntő jó focit hozott, megérdemelt Sepsi-győzelemmel, és egy felemelt fővel veszítő Voluntari-al.

A DÖNTŐ HŐSE: Marius Ștefănescu. A hetek óta bombaformában játszó szentgyörgyi balszélső két ballábas bombagóllal döntötte a finálét. Kimagaslóan a meccs legjobb játékosa volt, egy 12 gólos szezon végén joggal reménykedhetne egy jobb csapat ajénalatában. Diószsegi László klubelnök viszont lassan, szótagolva mondta, hogy: NEM EL-A-DÓ!!!

A DÖNTŐ EDZŐJE: Cristiano Bergodi. A támadó szellemű olasz edző megnyerte a taktikai párharcot a védekezést preferáló Ciobotariuval szemben, pedig a bajnokságban kétszer is kikapott tőle. A lassan két évtizede a román fociban dolgozó Bergodi a CFR-rel, a Rapiddal, a FCSB-vel és a Craiovával sem tudott trófeát nyerni, a Sepsivel viszont történelmet írt.

A DÖNTŐ GESZTUSA: Liviu Ciobotariu. A vesztes csapat edzője sorfalat állt játékosaival a győztes szentgyörgyiek számára az érmek és a trófea átvételekor. A bírózásról, kifogások kereséséről és az ellenfél leszólásáról hírhedt román futballban ritka elegáns és szép gesztus volt.

A DÖNTŐ SZURKOLÓI: a Sepsi-tábor. Nemcsak létszámban múlták sokszorosan felül a Bukarest tőszomszédságában fekvő Voluntari rajongóit, hanem szurkolói kultúrában is. Piros-fehér mezek, sálak, több tucatnyi dal és az egész meccset végig kísérő hangorkán éles ellentétben állt a népviseletbe öltöztetett voluntari-i gyerekek román zászlóival és észak-koreai pionírokra emlékeztető monoton rigmusaival. 2-0 után már ettől is elment a kedvük, és a Székely Himnuszt sem várták meg. Bezzeg a szentgyörgyiek még közel egy órával a lefújás után is ünnepeltek.

Hirdetés

A DÖNTŐ STATISZTIKÁJA: 23 csapat osztozik az eddigi 85 Román Kupa-győzelmen, ebből 11 erdélyi vagy partiumi, de a Sepsi közülök az első székelyföldi. Az örökranglista élén a Steaua/FCSB áll 24 kupagyőzelemmel, az erdélyi rekorder a Kolozsvári CFR néggyel.

Román Kupa, döntő:

Sepsi OSK–FC Voluntari 2-1 (Ștefănescu 22., 38., illetve Dumitrescu 90+5., öngól)

Hirdetés