A sakálokkal is elbírtak azok a több ezer eurót érő pásztorkutyák, amelyeket seperc alatt mérgeztek meg

Az Arad megyei gazda Törökországból hozatott kangalokat, nem számítva arra, hogy valakiket ez zavarni fog.

Hirdetés

Egy juhtenyésztéssel foglalkozó Arad megyei gazda Törökországból hozatott juhászkutyákat azért, hogy távol tartsák a nyájtól a sakálokat és a farkasokat, csak azzal nem számolt, hogy a különleges kangalok fognak „martalékká” válni. Nem ragadozók, hanem az emberi rosszindulat végzett az egyénenként kétezer eurót érő pásztorkutyákkal, ugyanis minden jel arra mutat, hogy ezeket megmérgezték. Egyik pillanatban még rendben voltak, 40 perccel később már négy elpusztult, kettő pedig eltűnt.

A Galsán élő pásztor 1300 juha maradt védelem nélkül a sakálokkal, farkasokkal szemben, de a 16 ezer eurós kár sem csekély, nem volt tehát kérdés, hogy rendőrségi feljelentés tesz. Két évvel korábban négy másik kutyájával is végeztek. Nem túl biztató, hogy az akkori tetteseket azóta sem sikerült elkapni. A kutyák tetemeit felboncolják, hogy megállapítsák, mi a pusztulásuk pontos oka, az állatvédelmi rendőrség ugyanakkor nyomozást indított az ügyben szándékos állatölés miatt.

A fajtaleírás szerint az Anatóliában kitenyésztett kangalok megbízható, kiegyensúlyozott pásztorkutyák, képesek csekély emberi felügyelet nélkül is megvédeni gazdájuk állatállományát. Távol tartják a farkasokat, medvéket, sakálokat és akár táplálékot is tudnak szerezni maguknak. A szóban forgó galsai kutyák tulajdonosa éppen ezért kolompokat szerelt fel a nyakörvükre, hogy a környék vadászait biztosíthassa, kutyái nem ölnek vadakat.

Hirdetés