A románok nagy része tudja, hogy szétlopják az országot, de beletörődik, mert las-o așa, că-i bine așa

De vajon mennyit loptak el a tanulmány megrendelői?

Hirdetés

Az európaiak 65 százaléka gondolja úgy, hogy a korrupció elfogadhatatlan, ami azért szomorú, mert ez az arány lehetne mondjuk – nem is tudom – 100 százalék is.

Az EU-s tagállamok közül legtöbben Lengyelországban (88%) rühellik a korrupciót, a legkisebb arányban pedig Magyarországon (38%), Lettországban (39%) és Csehországban (41%) ítélik el, de a románok is a legtoleránsabb európaiak közé tartoznak e tekintetben: csak 49 százalék gondolja elfogadhatatlannak a mutyizás nem hivatalos intézményét.

Álljunk meg egy szóra, tanár úr!

Hasonlítsuk össze Románia és Lengyelország helyzetét. Mint tudjuk, mindkét országban nagyban megy a mutyizás a felső emeleten, ezért nagyon sok román és lengyel menekül külföldre dolgozni, hogy valamivel normálisabb pénzt kapjon a melóért. Csakhogy, míg a lengyelek szinte kilencven százalékának elege van ebből, addig a románok több mint fele inkább beletörődik a szomorú valóságba.

Ha hozzávesszük azt is, hogy mindeközben éppen a románok azok, akik a legnagyobb arányban (64%) gondolják azt, hogy az országban zajló disznóságok őket is érinti személyesen, akkor tényleg elég pofás helyezést értünk el a hűbérranglistán.

Mindeközben Hollandiában mindössze 4 százalék félti a zsebét a korrupciótól, de gondolom ők azok, akik lopnak, szóval tudják, mi a dörgés.

Hirdetés

Az egészségügyi rendszert nevezik meg a legtöbben a korrupció forrásaként, hazánkban 48 százalék dugott már kenőpénzt borítékba.

A románok még egy csúcsot tartanak: 58 százalékuk hiszi el azt, hogy a hazánkban tapasztalható korrupcióellenes harcnak (pl. a DNA ténykedése) van bármiféle haszna.

A felmérés tavaly decemberben készült Az Európai Bizottság megbízásából az összes EU-s tagállamban párhuzamosan.

Hirdetés