A romániaiak fele már inkább elektromos vagy hibrid autóra cserélné a hagyományos verdát

Egyrészt spórolnának az üzemanyaggal, de az egyre környezettudatosabb mentalitás is komoly szerepet játszik ebben.

Hirdetés

A romániai lakosok csaknem fele (46%) cserélné le a hagyományos autóját elektromos vagy hibrid járműre, mégpedig elsősorban azért mert spórolni akarnak a tankolási költségeken (az elektromosautó-pártiak 63%-ka), de persze sokan a környezetvédelemre is gondolnak (49%). Az újfajta járművekkel szembeni vonakodás fő oka továbbra is a töltőállomások hiányában keresendő, de az elektromos autók korlátozott hatótávolsága és a magas árak is sokakat elriasztanak.

A 25 országban végzett felmérés szerit Romániában a lakosságnak éppen a fele marad mindenképpen hű a hagyományos autókhoz, míg mondjuk Németországban már csak a lakosság 49, Franciaországban 48, Angliában 47, Spanyolországban 35, Olaszországban pedig mindössze 31%-ka gondolkodik így.

A romániai válaszadók zöme egyébként a hibrid autókra esküszik, a teljesen elektromos autókat csak 7% választaná.

A hagyományos üzemanyaggal működő járművek Csehországban (74%), Ausztriában (58%) és Lengyelországban (57%) maradtak a legnépszerűbbek, ami Európát illeti.

Hirdetés

Az újfajta, környezetbarát autók iránti érdeklődés ugyanakkor egész Európában érzékelhetően megnőtt az utóbbi időszakban, de Romániában különösen szembetűnő ez a jelenség: 2022 első negyedévében a hibrid autók értékesítése 45%-kal, az elektromos autóké pedig több mint 400%-kal nőtt meg 2021 hasonló időszakához képest.

Ez valószínűleg összefüggésben áll az üzemanyagárak eldurvulásával, de a lakosság növekvő tudatossága a gépkocsihasználat környezeti hatásaira nézve is árnyalja a képet. Az elektromos autót vásárolni készülő romániai polgároknak az 54%-ka akkor is kitartana például a terve mellett, ha az áramért is hasonlóan magas árat kellene fizetni, mint a benzinért.

Hirdetés