A romániaiak egyharmada szerint az első emberek egy korban éltek a dinoszauruszokkal

Sajátosan viszonyulnak az ország polgárai a tudományos tényekhez.

Hirdetés

Nem túl szívderítő tényre derített fényt az Európai Unió legfrissebb felmérése, amelyben azt firtatták, mennyit tudnak az EU, illetve több más európai ország polgárai a tudományról és a technológiáról.

Az Eurobarométernek nevezett felmérésből kiderül ugyanis, hogy

Romániában igencsak foghíjasak az ismeretek:

az egész EU-ban itt válaszoltak a legnagyobb arányban – 34 százaléknyian – igennel arra a kérdésre, igaz-e az a kijelentés, hogy az első emberek egy korban éltek a dinoszauruszokkal.

Igaz, Olaszországban is ugyanilyen arányban válaszoltak igennel, csakhogy ott 53 százaléknyian mondták azt, hogy nem igaz a kijelentés, míg Romániában csupán 45 százaléknyian. A maradék 21 százalék sem igennel, sem nemmel nem tudott válaszolni.

Sajnos Magyarország sem áll sokkal jobban:

a válaszadók 31 százaléka gondolja úgy, hogy a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki kalandjairól szóló rajzfilmsorozat valós tényeken alapul, igaz, 56 százaléknyian mondták azt, hogy természetesen a dinók és az emberek nem egy időben éltek.

Hirdetés

A legjobban informáltak a svédek: közülük csupán 3 százalék hiszi azt, hogy a dinoszauruszok emberekkel osztoztak a bolygón.

Románia amúgy más témakörökben sem teljesített fényesen, például csak 29 százaléknyian tudták, hogy hamis az a kijelentés, miszerint az antibiotikumok megölik a vírusokat, ennél csak a bolgárok, a görögök és a ciprusiak rosszabbul informáltak, ezekben az országokban csak 22, 20, illetve 19 százalékos volt a helyesen válaszolók aránya.

A felmérést még idén áprilisban és májusban készítették.

Ilyen körülmények között nincs miért csodálkozni, hogy Romániában ilyen sokan hisznek a járványtagadó, oltásellenes összeesküvés-elméletekben.

Hirdetés