Képünk illusztráció

A „Románia egy szemétdomb” kifejezést egyre kevésbé kell átvitt értelemben használni…

A művelt nyugatról, sőt keletről is tonnaszámra küldik illegálisan a szemetet hozzánk. A szemétbiznisz lassan a drogbiznisznél is virágzóbb lesz.

Hirdetés

2021-ben úgy megugrott az országba illegálisan behozott szemét mennyisége, hogy az már ijesztő. Pontosabban a hatóságok által felfedezett illegális hulladék mennyisége ugrott meg: 2019-ig csak elvétve fedeztek fel nagyobb szemétszállítmányokat, 2020-ban viszont már 382 tonnát, míg az idei év első felében már 1812 tonnát találtak – és ez csak a konstancai kikötőkbe behajózott adag. Vagyis vélhetően csak egy része a szemétmaffia által Romániába szállított mennyiségnek, hiszen a szárazföldi határátkelőkön keresztül is özönlik a szemét.

Teodor Niţă konstancai ügyész szerint a globális szemétmaffia azért szereti Romániát, mert itt nagyon olcsó a szemét tárolási díja (tonnánként mindössze 17 euró, miközben más EU-tagállamokban ez az ár 500 euróra is rúghat), arról nem is beszélve, hogy nálunk szépen lehet mismásolni.

Ha a mismásolás egy ország lenne, Románia lenne a fővárosa.

Ha a mismásolás egy hegyvonulat lenne, Románia lenne a legmagasabb csúcsa, és az már a serpáknak is nagy kihívás lenne.

Bizony.

Korábban, úgy 2016-ig Kína volt az illegális szemétexport fő célállomása, ám a kínaiaknak leesett, hogy ha ez így megy tovább, belefulladnak a világ szemetébe, így leállították a bizniszt.

Hirdetés

Azóta ők is hozzánk küldik a szemetüket Kanadával, Nagy-Britanniával, Spanyolországgal, Németországgal, Pakisztánnal és Szlovéniával együtt.

Az ügyész úr (Teodor Niţă) arra persze nem akart válaszolni, hogy az mégis hogy lehet, hogy csak az utóbbi két évben kezdtek ilyen sok illegális szemetet felfedezni a konstancai szállítmányok között, miközben az illegális szemetet behozó hazai cégek (akik egy vagyont keresnek a sáros ügyleteken) már legalább öt éve működnek.

Az viszont beszédes, hogy az egyik bíróság elé küldött ügyben a nagyobbik konstancai kikötő vámhivatalának főnöke az egyik vádlott.

Mismásolás, ugye…

Hirdetés