A Román Vasúttársaságnak már az alkalmazottak fizetésére sincs pénze

Nehéz helyzetbe került a cég.

Nem véletlen, hogy a romániai vasút – a szerelvények és a sínpályák – állapota olyan pocsék, amilyen, és a vonatok a legtöbb szakaszon legfeljebb lassúsági versenyt képesek nyerni: mint kiderült, a vasúti hálózatot üzemeltető Román Vasúttársaság Rt. (CFR SA) annyira legatyásodott, hogy már az alkalmazottak fizetésére sincs pénze.

Húszezer alkalmazottat értesítettek arról, hogy egyelőre csak a fizetésük egyharmadát kapják kézhez.

Az ok meglehetősen abszurd: a társaság személyszállító részlege (CFR Călători) nem fizette be a közös kasszába az összeget, amellyel az anyacégnek tartozik.

Pénze ugyanis ennek a cégnek sincs – jórészt azért, mert a kormány nem hagyta jóvá a költségvetését.

A személyszállító részlegnek 347 millió lejt kellene a vasúttársaság számlájára átutalnia. Ez a vasúti infrastruktúra – vagyis a vágányok és az állomások – használatáért járna.

A kormány a takarékosság jegyében egyébként is megtiltott minden, fölöslegesnek tekintett költekezést, illetve költségtúllépést: a bérkeret nem haladhatja meg a tavalyit, és nem nőhetnek a társaság veszteségei.

Mivel azonban az utasszállító részlegnek még költségvetése sincs, egyre nagyobb a baj.

A közlekedési minisztérium most igyekszik mindenkit megnyugtatni, és ígéri, hogy rendezik a helyzetet.

Azt is közölte: sikerült beazonosítani a menedzsment hiányosságait, és hamarosan döntés születik az akadályok elhárításáról.

Ebből persze pénz még nem lesz – ezt a költségvetés-kiegészítés során reméli a minisztérium megszerezni, de ehhez természetesen még késhegyre menő egyeztetések szükségesek a pénzügyi tárcával is.

Mint arról beszámoltunk, a román vasút helyzete egyre siralmasabb. Az utóbbi időben egyre többször érkeztek hírek menet közben meghibásodott mozdonyokról és kigyulladt szerelvényekről.