A román külügy vértolulást kapott, mert kiderült: a britek az EU polgárai közül jórészt csak a román állampolgárokat vegzálják a határon

Hogy történhet ilyesmi?!

Hirdetés

Dörgedelmes üzemmódba váltott a román külügyminisztérium a brit hatóságokkal szemben, miután nyilvánosságra került egy londoni kormányzati statisztika, amely szerint az idei év első hónapjában a szigetország határátkelőin a hatóságok által kiszúrt, az úti céljáról alaposan kikérdezett és átvizsgált uniós állampolgárok elsöprő többsége, több mint 60 százaléka román állampolgár.

Mint ismeretes, az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése után megváltoztak az uniós polgárokra érvényes beutazási szabályok, de azért elvileg nem kellene gondot okoznia a belépésnek.

Ehhez képest a románoknak a brit határőrizeti szervek kiemelt figyelmet szentelnek.

Ezért csütörtökön este a román külügyminisztérium közölte: a londoni román nagykövetségen keresztül az ügy tisztázását kérte az Egyesült Királyság belügyminisztériumától.

A közlemény szerint bár diplomatikus hangnemben fogalmaztak, a diplomácia nyelvezetén belül igencsak kemény megfogalmazásokat alkalmaztak.

Többek között aggodalmát fejezte ki a román diplomácia az ügy miatt, és

arra is utalt, hogy a brit hatóságok diszkriminációt alkalmaznak.

Arra kérte ugyanis a londoni illetékeseket, hogy járjanak el diszkriminációmentesen a beutazni kívánó EU-állampolgárokkal szemben, „a közeli kétoldalú kapcsolatok szellemében”.

Hirdetés

A román külügy felháborodását egy, a héten ismertetett statisztika váltotta ki.

Eszerint az idei első fél évben összesen

7249 uniós állampolgárt állítottak meg a határátkelőkön, közülük 4482-en voltak román állampolgárok.

Ehhez képest csupán 600 bolgár és 400 lengyel állampolgár akadt fenn a szűrőn.

Egy brit ügyvédi iroda szerint ezek az adatok felvetik a gyanút, hogy a románokkal szemben diszkriminációt alkalmaznak.

A románok egyébként jelentős számban vannak jelen a szigetországban, több százezren élnek ott. És bár a többség igyekszik becsületesen dolgozni, azért nem kevés, románok által elkövetett bűncselekményről érkezett beszámoló.

Hirdetés