A hadsereg napja tiszteletére a román nacionalisták ismét pajzsok lesznek az úzvölgyi katonatemetőben

Minden áron megvédik a jogtalanul kialakított román parcellát.

Hirdetés

Mihai Tîrnoveanu, a Nép Útja (Calea Neamului) nevű szélsőségesen nacionalista egyesület vezetője, aki tkp. abból él, hogy román zászlókat lenget, és gyűlöl mindenkit, aki nem román, most október 23-ikára trombitálta össze a követőit az úzvölgyi katonatemetőbe, hogy közösen egy nagy nemzeti pajzsként védjék meg az ott illegálisan kialakított román parcella 52 betonkeresztjét.

Ezt az 52 keresztet a nacionalisták már három éve védik pajzsként.

Azért három éve, mert a román parcella azóta létezik. 2019 áprilisában ugyanis a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata a város tulajdonává nyilvánította az első világháborús temetőt, majd egy hónap múlva saját elhatározásból román parcellát alakított ki benne, holott a temetőben sosem hantoltak el román katonákat. A két intézkedés jogtalanságát azóta bírósági ítéletek mondták ki, és alapfokon az is eldőlt, hogy a jogtalanul felállított betonkereszteket le kell bontani.

Azóta az addig nyugodt katonatemető a román nacionalisták felvonulóhelyévé vált. Legutóbb például május másodikán, a hősök napján rendeztek ott egy kis zászlólengetéssel egybekötött kedélyes magyargyűlölést.

Hirdetés

A következő dátum pedig október 23. lesz, két nappal a román hadsereg napja előtt. Amit a nacionalisták egy olyan temetőben fognak ünnepelni, ahol egyetlen román katona sem nyugszik. Tîrnoveanu szerint az elmúlt három évben „határon belüli és kívüli magyar struktúrák” minden eszközt bevetettek az ő betonkeresztjeik ellen, így védekezésből ideje „ellentámadásba lendülni”. Van egy konkrét tervük is, amit hamarosan nyilvánosságra hoznak.

Az október 23-iki programról egyelőre annyit tudni, hogy 150-en jó nagy keresztekkel a vállukon fognak majd felvonulni a temetőben. Ez alighanem a terv része.

Hirdetés