Fotó: Székelyhon

Akkora szavakat mondtak a nacionalista románok az úzvölgyi katonatemetőben, hogy alig fért ki a szájukon

A nackók nem tűrik tovább az „idegen jelképeket”, inkább ökleiket a vihar ellen emelik.

Hirdetés

Május 2-ikán van a hősök napja, ebből a jeles alkalomból pedig a Nép Útja egyesület (Calea Neamului) és George Simion AUR-elnök ismét az úzvölgyi katonatemetőbe trombitálta össze a nacionalista románság krémjét csütörtökre. Simion jelenléte nem véletlen,

hiszen gyakorlatilag ebben a katonatemetőben robbant be a karrierje 2019-ben.

Dormánfalva önkormányzata ekkor önkényesen saját közvagyonává nyilvánította az osztrák-magyar katonatemetőt, majd román parcellát alakított ki a sírkertben „ismeretlen román hős” feliratú betonkeresztekből, valamint egy irdatlan betonemlékműből. Az avatóünnepséget a még csak magányos nacionalista George Simion és Mihai Târnoveanu, a Nép Útja egyesület vezetője szervezte, amiből jó nagy botrány lett, a helyszínre érkező több ezer román nacionalista ugyanis csinálta a fesztivált rendesen.

Nos, csütörtökön is bitang sok román zászló lengett a sírkertben,

igaz, a szervezők igyekezete ellenére azért nem sikerült a várakozásaiknak megfelelő számban mozgósítani a hazafiakat.

A beszédekben aztán ment rendesen a magyarokkal szembeni gyűlöletkeltés, és a nevetséges patrióta pózolás.

Mihai Tîrnoveanu kerek perec kijelentette, hogy

nem tűrik tovább az idegen jelképeket, ezért ezeket román trikolórral takarják le.

Szavait illusztrálandó még a beszédek előtt le is takarta egy papírra nyomtatott román zászlóval az emlékhely kőfalán lévő kétnyelvű tájékoztató plakátot, mert egyszerűen nem bírja elviselni, hogy valami nem román zászló.

George Simion ígéretet tett rá, hogy kezdeményezni fogja, hogy a sírkert a védelmi minisztárium hatásköre alá, vagyis a román állam birtokába kerüljön.

Hirdetés

„Láttam egy nőt, aki elnöknek tartja magát, de nem érti a kapcsolódó szokásjogot. Ő a saját trikolórjának színeit festette egy határkőre. Egy barázdányi földet sem fogunk elfeledni” – mondta Novák Katalin magyar köztársasági elnök nagy port kavart látogatására utalva, pedig Novák Katalin nem festett semmit sehova, pusztán készített egy képet a Székelykő piros-fehér-zöldre festett jelzőoszlopánál, mire a román nacionalisták villámgyorsan átfestették azt piros-sárga-kékre, mert egyszerűen nem bírják elviselni, hogy valami nem román zászló.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának közelmúltban kinevezett új vezetője, Dragoș Burghelia marosvásárhelyi jogász volt a legmurisabb, ő ugyanis kifejtette, hogy a románoknak gyermekeket kell nevelniük, ahhoz, hogy túléljenek Maros, Hargita és Kovászna megyékben, valamint

ökleiket a vihar ellen kell emelniük.

A megmozdulás – amelynek elsődleges célja a bíróság által alapfokon már törvénytelennek minősített román betonkeresztek melletti kiállás volt –, a 2019-ben felállított beton emlékmű megkoszorúzásával zárult.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés