A román hadsereg főparancsnoka szerint fel kell készíteni a civileket egy esetleges háborúra – hírmix

Eközben egy aradi sofőr jó ötletnek tartotta „POLICE” feliratokkal kidekorálni a verdáját, ám a rendőrség nem tartotta ezt annyira jó ötletnek. Az idő pedig tavaszias lesz.

Hirdetés

40 ezer új katonát toborozna a román hadsereg főparancsnoka

Vlad Gheorghiță tábornok, a hadsereg főparancsnoka arról beszélt egy interjúban, hogy a polgárokat fel kell készíteni arra az esetre, ha az ukrajnai háború nem állna meg Ukrajnában. Hogy egy ilyen magas rangú egyenruhás nyilvánosan beszél ilyesmiről, az már eleve aggasztó, különösen annak tükrében, hogy a NATO katonai bizottságának vezetője, Rob Bauer is arról beszélt nemrég, hogy reális esélyt lát arra, hogy háború törjön ki a katonai szövetség és Oroszország között, erre pedig nem árt felkészíteni a civil lakosságot. Vlad Gheorghiță szerint a védelmi minisztériumnak máris van egy törvénytervezete a lakosság katonai felkészítéséről, amit nagyon remél, hogy még idén elfogad a parlament. Egyelőre nem arról van szó, hogy visszavezetnék a kötelező katonai szolgálatot, hanem ahhoz akarnak törvényi keretet biztosítani, hogy a román hadsereg önkénteseket toborozhasson a 18 és 35 év közötti polgárok közül, nemtől, nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül. A hadsereg vezetője elmondta, Romániának jelenleg mintegy 80 ezer hivatásos katonája van, de véleménye szerint legalább 120 ezerre lenne szükség. Marcel Ciolacu miniszterelnök mindenesetre rövidesen cáfolta is a katonai főparancsnok háborúval kapcsolatos kijelentéseit, és igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. Elmondta: Romániát egyáltalán nem fenyegeti semmiféle háború veszélye, sőt még sosem voltunk nagyobb biztonságban, mint most, a NATO tagállamaként.

„POLICE” – írta az autójára egy aradi sofőr, ám az igazi rendőrök nem voltak humoruknál

Piros-kék, „POLICE” feliratú matricákkal dekorálta ki autóját egy 53 éves aradi sofőr – az igazi rendőrök be is vonták érte a forgalmi engedélyét. Emellett a jármű rendszámát is lefoglalták, illetve írtak a delikvens nevére egy 990 lej értékű büntetést is. Az ok az volt, hogy a jármű forgalmi engedélyében más szín szerepelt – ez egy csütörtöki közúti ellenőrzésen derült ki. A sofőr így kénytelen lesz visszafesteni a kocsiját az eredeti színre, ha újra használni szeretné azt.

Már unjuk leírni, de ismét drasztikusan megváltozik a hőmérséklet

Radikálisan megváltozik az időjárás a következő napokban: az eddigi télszerű időt tavaszszerű idő váltja fel. Az Országos Meteorológia Intézet csütörtökön kiadott előrejelzése szerint hétvégére már 10–12 fok lesz napközben, de a felmelegedés itt nem áll meg, és jövő héten az is könnyen elképzelhető, hogy 20 fokig is felkúsznak az elektromos hőmérők digitális higanyszálai.

Hirdetés