A román adóhivatal csodálatos manőverrel lezúzta a román légierőt

Ilyen egyszerűen nincs.

Hirdetés

Elképesztő tehetségű stratégák dolgozhatnak a román adóhatóságnál (ANAF), ugyanis egyetlen tollvonással sikerült elérniük, hogy a teljes román légierő állománya földre kényszerüljön.

Annyit tettek, hogy egy adóellenőrzés után utólagosan kifizettették a légierőnek szállított kerozin után járó jövedéki adót – ami teljesen taccsra vágta a légierő költségvetését, így a pilóták nem tudnak gyakorlórepüléseken részt venniük, legfeljebb a NATO-kötelezettségként vállalt légi járőrözési tevékenységre elég a nafta.

A legszebb ráadásul az egészben az, hogy az adóhivatalnak nem is állt volna jogában legombolni a pénzt – és mégis megtette!

A légierő 2018-ig egy négyéves közbeszerzés nyomán a Petrom Aviatontől szerezte be a kerozint, anélkül, hogy jövedéki adót kellett volna fizetnie.

Egy 2016-os kormányhatározat ugyanis kimondja, hogy a védelmi, rendészeti, egészségügyi és nemzetbiztonsági intézmények mentesülnek a jövedéki adó fizetésének kötelezettsége alól.

A szerződés lejártával új közbeszerzési eljárást írtak ki, amelyet egy Het Fly Hub Kft. nevű ploieşti-i cég nyert meg.

Ez még nem is lett volna gond – csakhogy idén áprilisban az adóhatóság ellenőrzést végzett a cégnél, és arra kötelezte, hogy fizessen be 30 millió lejnyi jövedéki adót a hadseregnek eladott kerozin után.

Mivel a cég vezetői sincsenek hülyéből, természetesen azonnal tovább számlázták az összeget a légierőnek – amely hiába próbált amellett érvelni, hogy az egész eljárás úgy hibás, ahogy van, végül mégis ki kellett fizetnie a pénzt.

Hirdetés

Emiatt aztán a román légierő csupán a légi járőrözési feladatokat tudja ellátni, gyakorló repülésekre már nem jut üzemanyag.

Az adóhatóság eljárása minden szakértő szerint törvénytelen volt, de a romániai közállapotokat jól jelzi, hogy mégis megtehette. Az ok egyértelmű: az államkassza annyira kiürült az osztogatások miatt, hogy minden, többé vagy kevésbé törvényes eszközt megpróbálnak kihasználni a feltöltésére.

A román légierőben a lecserélésre érett MiG-21-es vadászgépek mellett jelenleg 12 darab, Portugáliától használtan vásárolt, de felújított F-16-is Fighting Falcon vadászgép szolgál, amelyek esetében egy órányi repülés több mint 8200 dollárba kerül.

Egy pilóta számára csak a kiképzés legalább 200 órát tart, emellett viszont folyamatosan részt kellene venniük gyakorló repüléseken is.

Már ha az adóhivatal engedi.

Hirdetés