A repülőről szedte le a DNA a román aszfaltkirályt, aki eddig mindig megúszta a börtönt

A hírhedt vállalkozó büntetlenül sikkaszthatott hosszú éveken át.

Hirdetés

Egyre inkább szorul a hurok az aszfaltkirályként emlegetett Nelu Iordache nyaka körül: a korrupcióellenes ügyészek szerdán a bukaresti repülőtér olaszországi járatáról szedték le. A legnagyobb román útépítő cég, a zsíros szerződésekkel évekig kitömött Romstrade tulajdonosát a reptérről egyenesen a DNA bukaresti székhelyére szállították, ahol egy újabb korrupciós ügyben hallgatják ki.

Korábban 12 és fél év börtönre ítélték egy másik korrupciós botrány kapcsán, de a döntés még nem jogerős. Az általa működtetett Blue Air fapados légitársaság könyvelésében megjelenő fiktív reklámköltségekkel került ismét az ügyészek célkeresztjébe, akik adócsalással és sikkasztással vádolják. Csak ebben az ügyben kétmillió euró kárt okozhatott a román államnak. Közel tíz évvel ezelőtt már előzetesbe került egyszer, amikor a Nagylak-Arad autópálya építésére szánt állami és uniós források egy részének elsikkasztásával gyanúsította a DNA. Akkor öt és fél millió eurót sikkaszthatott el.

Ha mindez nem lenne elég, 2020 januárjában a bukaresti fellebbviteli bíróság jogerősen felmentette a Transalpina modernizációja kacsán felmerült korrupciós ügyben.

Hirdetés