A pszichiátriára került a férfi, aki halálosan megfenyegette Arafatot

Nem volt ítélőképessége tudatában amikor baltával, kalapáccsal és pajszerrel fenyegette a belügyi államtitkárt a Facebookon, állítja a beutalást elrendelő ügyész.

Hirdetés

Többször beigazolódott már, hogy komolyan veszik a bűnüldöző szervek a Facebook nyilvánossága előtt tett fenyegetéseket, különösen akkor, ha azok közszereplők ellen irányulnak. A koronavírus megjelenése és az ezzel járó korlátozások bevezetése után az első számú közellenségé a járványkezelésért felelős személyek váltak, velük együtt pedig a korábban – főleg a SMURD rohammentő-szolgálat megalapítása okán – köztiszteletnek örvendő, szír származású Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár is a virtuális támadások célkeresztjében találta magát.

Legutóbb március 10-én, a Temes megyei Szakálháza (Săcălaz) és Bégaszentmihály (Sânmihaiul Român) közötti útszakasz mellől jelentkezett be élőben a Facebookon egy férfi, aki többek között azt mondta, hogy fejszével, feszítővassal, kalapáccsal és egy ásóval keresi meg Bukarestben Arafatot, ha nem hajlandó beadni a felmondását. Az illető a vírus- és maszktagadó Diana Şoşoaca egyik nagy rajongója, Facebook-oldalán rendszeresen arra biztatott mindenkit, hogy szegje meg a járványszabályokat.

A temesvári bíróság mellett működő ügyészség büntetőeljárást indított ellene, majd elrendelte, hogy utalják be a széphelyi (Jebel) pszichiátriára elmeállapotának megfigyelése érdekében. Az ügyet kivizsgáló ügyész a szakértők vizsgálata után megállapította, hogy a férfi nem volt ítélőképessége tudatában, amikor lincseléssel fenyegette Arafatot. Az illető potenciálisan agresszív, tévképzetei és hallucinációi vannak. Míg nem javul állapota, addig pszichiátriai megfigyelésnek vetik alá. A döntéssel szemben öt napig lehet fellebbezni.

Egyébként nem ez az első eset, hogy halálosan megfenyegették Arafatot, viszont pszichiátriai kezelés elrendelésére mindeddig nem volt példa.

Hirdetés