Pár mondat arról, hogy ne terjesszünk hülyeséget, és főleg ne fenyegessünk meg senkit halálosan a Facebookon

Azzal fenyegette meg egy dákopata a romániai járványkezelés – egyébként szír származású – mindenesét, hogy egy disznó mellé temeti.

Hirdetés

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hogyan vélekedik a járványról. Van, aki megtartja magának a nézeteit, és annak megfelelően éli az életét a járvány közepette is, van viszont olyan, aki a Facebook nyilvánossága előtt ámokfut. Lehülyézni, kurvaanyázni a másikat azért, mert félti az életét, és komolyan veszi a hatósági szabályokat, még csak jólneveltség kérdése. Viszont, ha halálosan megfenyegetünk valakit, akkor számítsunk arra, hogy bekopog hozzánk a rendőrség. Főleg, ha az illető egy belügyi államtitkár, az a Raed Arafat, aki már orvosként is az életmentésre esküdött fel, és elhivatottságát már azzal is bebizonyította, hogy megalapította a sürgősségi életmentő szolgálatot (SMURD).

És akkor jön egy közönséges Facebook-felhasználó, név szerint Raul Coltor, aki azt kezdi nyilvánosan terjeszteni róla, hogy a Moszad szervkereskedője, illetve a román állampolgárok gyilkosa. A fenyegetésnek azzal ad hangsúlyt, hogy utal saját katonai múltjára, amelynek alapján „a román nép nevében” felhatalmazva érzi magát, hogy meggyilkolja Arafatot, testét pedig egy disznó mellett ássa el (nyilván azért, mert Arafat szír származású). Sőt, arra szólítja fel, hogy mihamarabb hagyja el az országot, még mielőtt személyesen találkoznának.

Coltor bejegyzése gyorsan virálissá vált a Facebookon, ami azért valljuk be, elég aggasztó. Utólag törölték a bejegyzést (csak az ezt nehezményező bejegyzését eddig 128-an osztották meg, több mint 400-an reagáltak rá, 300 hozzászólást írtak hozzá.). Korábbi megnyilvánulásai alapján a férfi nem csak elhivatott dákopata, hanem konspiracionista is, és meg van győződve arról, hogy a román népnek szüksége van egy önkéntes hadseregre.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de amíg az eljárás tart, tovább terjesztheti államellenes, szélsőséges nézeteit. Mások kevesebbért is börtönbe kerültek.

Hirdetés