Fotó: CFR Marfă | facebook

A Ponta-kormány hét éve elszúrt valamit, ami most a CFR 570 millió eurójába kerül

De hogy fognak tudni ennyi pénzt kisajtolni az amúgy is veszteséges vállalatból?

Hirdetés

Végleg vakvágányra kerülhet a román állami vasúttársaság teherszállítási részlege (CFR Marfă) miután az Európai Bizottság (EB) 570 millió euró állami támogatás visszafizetésére kötelezi a vállalatot. Nehéz elhinni, hogy ennyi pénz valaha is megfordult egyszerre a folyamatosan csőd szélén álló, az állam és magánszolgáltatók felé is óriási tartozásokat felhalmozó CFR Marfă számláin, mégis, ennyit kell kisajtolnia és visszafizetnie hat hónapon belül az államnak.

Joggal merülhet fel a kérdés: ha a CFR állami vállalat, akkor miért is kell visszafizetni az állami támogatást? Egy kicsit bonyolult a helyzet, mivel az árufuvarozási piacon nem csak állami szolgáltató működik, sőt, 2007 óta nagyon erős a versenyhelyzet ezen a területen. Miután a CFR Marfă egyre nagyobb tartozást halmozott fel, ráadásul az adókat és illetékeket sem fizette ki az állam felé, Victor Ponta akkori kormányfő úgy döntött, kisegíti a vállalatot: részvényekké konvertálta, illetve eltörölte a tartozásokat. Csakhogy ezzel megsértette EU szabályzatát, mely tiltja az olyan állami támogatásokat, amelyek versenyelőnyt biztosítanak a többi piaci versenytárssal szemben.

Az államot egyébként a vasúti szállítók szövetsége mószerolta be az Európai Bizottságnál még 2017-ben. Az EB-illetékesek 2013-ig visszamenőleg nyálazták át a CFR Marfă állami támogatásait, megállapították, hogy többször sérült a fenti alapelv, illetve kiszámolták, hogy 570 millió euró visszatérítésére lesz szükség, amihez hozzájárulnak a kamatok is. De honnan szerez ennyi pénzt az amúgy is csődös vállalat? Például részvényeket, vagonokat, mozdonyokat adhatnak el vagy engedhetnek át, komoly átszervezésekre is szükség lesz.

A megoldással a kormánynak kell majd előállnia. Ludovic Orban kijelölt kormányfő máris igyekezett leszögezni, hogy a kialakult helyzetért a PSD-kormány a felelős. Egyelőre annyit közölt még, hogy a vállalatnál csődegyezségi eljárást vezettek be, melynek keretében két év alatt megpróbálják egyenesbe hozni a céget.

Az EB mindenesetre hat hónapot adott a 570 millió euró előteremtésére.

Hirdetés