A politikailag kinevezett igazgatóknak távozniuk kellene a közegészségügyi igazgatóságok éléről

Ha hihetünk a szakpolitikusnak, jelenleg 16, az egészségüggyel köszönőviszonyban sem álló igazgató bitorolja a fontos pozíciókat.

Hirdetés

Nemrég tette közzé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 191 ország egészségügyi rendszerét rangsoroló jelentését, nem túl kedvező fényben tüntetve fel a román közegészségügyet.

Az Európai Unió tagállamai közül a 99. helyen szereplő Románia és a 103. helyen álló Bulgária a sereghajtó,

melyeket még olyan fejletlenebbnek gondolt országok is megelőznek, mint például Banglades (88. hely), Indonézia (92. hely) vagy Irán (93. hely). A lista dobogós fokait egyébként Franciaország, Olaszország és San Marino foglalja el.

De mi a román közegészségügy legégetőbb problémája, mely megoldása nélkül aligha lehet a a gyenge mutatókon javítani? Erről kérdezték Alexandru Rafila epidemiológust, a WHO romániai képviselőjét, aki bár újabban a PSD honatyája, tehát politikailag motivált, szakmai rálátása aligha vonható kétségbe.

Az ország egészségügyi struktúráinak összességét adó közegészségügyi rendszer felel a lakosság egészségéért, és amint a világjárvány is rámutatott,

egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket kik irányítják.

Az EU-t nem feltétlenül az ellátás minősége érdekli, hanem a lakosság egészségének biztonsága, hiszen egy járvány esetén ez befolyásolhatja a többi államot is – magyarázta a szakértő. Fontos, hogy az országos és megyei közegészségügyi hivatalokat szakmailag felkészült személyek vezessék, ehhez képest Rafila jelenleg 16 hivatalról tud, melyeket az egészségüggyel köszönőviszonyban sem álló személyek vezetnek (mérnökök, közgazdászok, jogászok, stb.).

Most arra eszméltünk, hogy tele van az ország úgynevezett közegészségügyi szakértővel,

Hirdetés

akik a politika felől érkezve, szinte minden este osszák az észt a médiában arról, hogy hogyan kellene működnie a román egészségügynek. Ezt a szerepet a valódi szakértőknek kell magukra vállalniuk, a kulcsszerepet pedig az egészségügyi minisztérium játssza, az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek partnerségével – hangsúlyozta a járványszakértő.

Szerinte az egyetemek révén új, járványszakértőkből, mikrobiológusokból, közegészségügyi szakemberekből álló gárda kinevelésére van szükség ahhoz, hogy a román egészségügy legnagyobb problémáit le lehessen küzdeni.

Persze, az sem ártana, ha a politikailag kinevezett igazgatók elpucolnának a közegészségügyi intézetek éléről…

Hirdetés