Illusztráció | Unsplash, Kate Trifo

A pénteki járványadatok sem túl biztatóak: 420 új megbetegedés, 21 haláleset

Közben törvény készül a karantén és a kötelező kórházi beutalás átláthatóbb szabályozására.

Hirdetés

A csütörtökihez hasonló adatokkal szolgált péntek délben a Stratégiai Kommunikációs Csoport: 420 új megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, 30-cal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Nőtt a kórházból kiengedett személyek száma, ugyanis az elmúlt egy nap során 182 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

A járvány kezdete óta 28 166-an fertőződtek meg, közülük 20 433-an már otthon vannak. Nem mindannyian vírusmentesek, ugyanis 887 tünetmentes fertőzöttet is kiengedtek már, tíz nappal a diagnosztizálásuk után. Jelenleg 224 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

Mostanáig 747 592 koronavírustesztet végzetek el, az utóbbi 24 órában 12 371-et. Ez az elmúlt napokhoz képest átlagosnak mondható.

Huszonegy olyan személy halt meg, akik más betegségek mellett koronavírusosak is voltak.
Intézményes karantéban 741, házi elkülénítésben 58 991 személy tartózkodik. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatosan pénteken azt nyilatkozta, hogy az alkotmánybíróság ajánlásainak figyelembevételével törvénytervezetet dolgoznak ki a karanténra és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozóan.

Az érvényes rendeleteket a Nép Ügyvédje támadta meg az alkotmánybíróságon, mert szerintük a kormány korlátozta a betegek és a fertőzött-gyanúsak szabadságjogainak gyakorlását. Az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánított pár cikkelyt a járvány során kiadott kormányrendeletekben, és egyértelműséget, illetve kiszámíthatóságot követel meg a kormánytól.

Hirdetés

Tătaru egy sajtótájékoztatón közölte, hogy amíg nem tisztázzák a törvényt, az egészségügyi minisztérium csak ajánlásokat tesz a betegeknek és a kórházaknak arra vonatkozóan, hogy házi elkülönítésbe vagy intézményes karanténba vonuljon a külföldről hazatérő román állampolgár.

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy három hete növekedő tendenciát mutat a járvány, ezért nem ajánlott a zárt éttermek megnyitása, és az is elképzelhető, hogy július 15-től meghosszabbítják a veszélyhelyzetet.

Hirdetés