Az Európai Bizottságot jobban érdeklik az állatok jogai, mint a nemzeti kisebbségeké

Érthetetlen, de ez van: Brüsszelből fontosabbnak látszik a tenyészállatok ketrecben tartásának megszüntetése, mint a Minority SafePack polgári kezdeményezés.

Hirdetés

Míg a brüsszeli bürokraták januárban egyetlen mozdulattal leseperték az asztalról a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, jól belerúgva nemzeti kisebbségekbe, most inkább felkaroltak egy – számukra – ennél sokkal fontosabb ügyet…

Most kell megfogózni (és minden földhöz vágható tárgyat eldugni): az Európai Bizottság bejelentette, hogy

2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről majd betiltásáról.

Az ember csak áll és néz ki a fejéből, amikor azt látja, hogy az End the Cage Age amúgy a hatodik sikeres polgári kezdeményezés, de a legelső (!!!), amelyre az EB rábólint és elindítja a jogalkotási folyamatot. Röviden: állatok jogai? Oké! Nemzeti kisebbségek jogai? Nem oké.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője a közleményében meg is jegyzi: „a bizottság szerdai döntése alapján

az őshonos nemzeti közösségek ügyében született határozat nem csupán jogilag és szakmailag hibás, de méltatlan, diszkriminatív és rendkívül cinikus is”.

Hirdetés

A nemzeti és a nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítását célzó, 2013-ban útjára indított Minority SafePack-et (és a hozzá csatolt 1,1 millió aláírást), mint ismeretes, azért söpörte le az asztalról az EB, mivel úgy értékelte, az Unió szintjén már meglevő szabályozások elégségesek a nemzeti kisebbségek védelmére.

Kíváncsian várjuk, a biztosságos hogyan viszonyul majd a nemzeti régiók támogatásáért indított kezdeményezéshez, melynek érdekében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) több mint 1 167 571 aláírást gyűjtött össze.

Hirdetés