A NATO letesztelte, milyen lenne, ha Románia felé is közeledne egy ellenséges rakéta

A lengyelországi rakétaincidens miatt kellett kipróbálni a légvédelmet.

Hirdetés

Légi- és rakétatámadás elhárítását szimulálta a NATO Romániában szerdán, a gyakorlat apropója a múlt kedden Lengyelországban becsapódott, két ember életét kioltó rakéta volt.

A katonai szövetség Németországban, Ramsteinban működő légi parancsnokságának közlése szerint egy Romániába vezényelt légvédelmi rendszer légitámadás kivédését szimulálta, az akcióban pedig Törökországból érkező F-16-os, spanyol Eurofighter, elektronikai hadviselésre alkalmas eszközökkel felszerelt amerikai Growler és francia Rafale vadászgépek vettek részt, utóbbiak a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról szálltak fel.

Az eredmény abból a szempontból megnyugtató, hogy

a francia légvédelmi rendszer kivédte a szimulált támadást.

„Válaszképpen Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára tovább erősítjük védelmi és elrettentő képességünket a NATO keleti szárnyán” – mondta a gyakorlat után Oana Lungescu, a NATO szóvivője.

Azt is elmondta, hogy a szövetség növelte a légtérvédelmi járőrözésben részt vevő harci gépek számát, és további szárazföldi, illetve hadihajókon elhelyezett légvédelmi rendszereket telepített a térségbe.

„Az ehhez hasonló gyakorlatok garantálják, hogy

a NATO-erők képesek együttműködni, és készek elhárítani bármilyen fenyegetést bármely irányból”

Hirdetés

– mondta.

Franciaország májusban telepített Romániába SAMP/T típusú légvédelmi rendszert, amelyet úgy alakítottak ki, hogy képes legyen megvédeni a robotrepülőgépek, taktikai ballisztikus rakéták, drónok és repülőgépek támadásától a harci alakulatokat, repülőtereket, kikötőket és más fontos objektumokat.

A hadgyakorlat előzménye, hogy múlt héten egy ukrajnai rakéta csapódott be Lengyelország keleti részén, ami megmutatta, hogy a NATO rakétapajzsa meglehetősen hézagos. A lengyel hatóságok és a NATO vizsgálatai szerint egy ukrán légvédelmi rakétáról van szó, amit egy orosz rakétatámadás-sorozat idején lőttek ki.

Hirdetés