Illusztráció | Unsplash

A napok telnek, a járványszámok pedig továbbra is felfele kúsznak

A napi esetszám egyhuzamban a negyedik napja haladja meg az 1300-at, de a többi szám sem túl biztató.

Hirdetés

Míg a lakosság nyaral vagy szokásos hétvégi programját tölti, befutott a szombati járványjelentés is. Az egész hetet tekintve nem sokban tér el más napoktól, ami azt igazolja, hogy a járvány továbbra sem törődik azzal, hogy semmi kedvünk hozzá, csak szeretnénk önfeledten élvezni a nyarat, megállás nélkül és makacsul terjed az óvatlanok körében.

Egyhuzamban a negyedik napja van 1300 fölött a napi új fertőzöttek száma: szombaton 1350, pénteken 1378, csütörtökön 1345, szerdán 1309 új esetet regisztráltak. Ezt megelőzően július 30-án volt még ilyen magas az esetszám, akkor 1356-tal sokkolt a napi járványjelentés.  Ne feledkezzünk meg az újratesztelésekről sem: a korábban diagnosztizált fertőzöttek közül összesen 713-nak lett pozitív tesztje.

Az összfertőzöttek száma ezzel elérte a 60 623-at, ebből 29 872-en gyógyultak meg, 6204-en pedig tünetmentesen hagyhatták el a kórházat. Összesen 2659-en haltak bele a koronavírus szövődményeibe, péntek reggeltől szombat reggelig 43-an. Egy sokkoló eset is történt: meghalt egy 33 éves terhes kismama a gyulafehérvári kórházban, akinek semmilyen más betegsége nem volt. Egy hete hunyt el az édesanyja is a fertőzésben, a vírust a Spanyolországból hazatért testvére vitte haza.

Jelenleg 7595 személyt ápolnak a kórházakban, 448 pácienst az intenzív osztályokon.

Az elmúlt 24 órában 21 444 tesztet végeztek el, 13 211-et az orvosi protokoll keretében, 8233-at kérésre. A pozitív tesztek aránya ennek megfelelően 6,3%.

Hirdetés

Túl sok jóval nem biztatnak a szakértők, a következő időszakban várhatóan lassú ütemben, de folyamatosan nőni fog az intenzív terápiás kezelésre szoruló koronavírusos betegek, valamint a COVID-19-cel összefüggésbe hozható halálesetek száma is.

A számok tehát egyhamar nem fognak pozitívan változni, csak annyit tehetünk, hogy óvatosan duhajkodva élvezzük a nyarat.

Hirdetés