A nap hírei: Románia is segítséget küldött a törököknek, kettős veszteség a tudományos életben, a héten tél lesz

Szomorú hírekkel szolgált a hétfő.

Hirdetés

Románia és Magyarország is segít a törököknek a hétfői földrengések után

Három repülőgépet, egy 60 fős mentő-kutató egységet és 4 keresőkutyát küld Törökországba Románia, hogy a hétfői földrengések után segítsenek az ottani hatóságoknak. Hétfő hajnalban egy, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti, és Szíria északi részét, amelyet több utórengés követett, majd a kora délutáni órákban újabb nagy erejű földmozgás következett. A régióban ez volt az utóbbi 100 év legerősebb földrengése. Rengeteg épület összedőlt, az eddigi adatok szerint a két országban összesen mintegy 1500-an vesztették életüket, de ez a szám még növekedhet, hiszen az illetékesek jelenleg is a romok között kutatnak. Csak Törökországban több mint 5000 ember sérült meg, az ország a nemzetközi közösség segítségét kérte, amelyre több ország is pozitívan reagált. Többek között Magyarország is egy 50 fős mentőegységet küld a helyszínre.

A román és az erdélyi magyar tudományos életet is veszteség érte

Elhunyt Kozma Dezső irodalomtörténész, valamint Răzvan Theodorescu, a Román Akadémia alelnöke. Kozma Dezső halálhírét a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tudatta honlapján. „Mély fájdalommal értesültünk, hogy Dr. Kozma Dezső irodalomtörténész professzor (szül. 1935. november 6., Középlak), az erdélyi-partiumi és egyetemes magyar tudományos élet kiemelkedő alakja, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje (2016), intézményünk tanára (2003-2013) és Bölcsészettudományi Karának dékánja (2003-2006) eltávozott közülünk” – olvasható a megemlékezésben. Kozma a tanári pályáját Sepsiszentgyörgyön kezdte, majd a PKE előtt a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára volt. Răzvan Theodorescu neve sokaknak onnan lehet ismerős, hogy 2000 és 2004 között ő volt az ország kulturális minisztere. Az idősebbek onnan is emlékezhetnek rá, hogy 1990-ben a román közszolgálati rádió és televízió elnökeként számos bírálat érte azért, ahogyan a közmédia az 1990 júniusi bányászjárást kezelte.

A héten marad a tél, aztán nem marad

A héten tartja magát a tél, egyes helyeken az éjszakai minimumok akár a mínusz 20 fokot is elérhetik. Erdélyben ezen a héten átlagosan mínusz 5 és mínusz 2 fok között alakul a nappali hőmérséklet. A héten csak elszórtan lehet enyhe havazásra számítani. A hétvégétől, illetve a jövő hét elejétől aztán újabb felmelegedés következik, az évszakhoz képest szokatlanul magas lesz a hőmérséklet, napközben 4 és 11 fok között alakulnak a maximumok Erdélyben, a Partiumban, illetve a Bánságban.

Hirdetés