A nap hírei: miniszter a pácban, lánykérés a szülőszobában, gazdátlan települések

Egy kis plagizálás, egy kis rokonizmus, egy kis romantika. Válogatásunk a szerda történéseiből.

Hirdetés

A nap iratmásolója: Lucian Bode, aki már a BBTE szerint is plagizált

A belügyminiszter kálváriája nem ért véget, sőt, csak most kezdődik igazán: a plágiumügy legújabb fejleménye az, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottsága másodszor is nekiszaladt Lucian Bode doktori disszertációjának, s ezúttal kimondta, a dolgozattal kapcsolatos plágiumvádak többsége megalapozott. Érdekes, hogy csak második nekifutásra derült ki, hogy Bode anélkül vett át angolból fordított vagy román nyelvű szövegeket, hogy bármilyen formában jelezte volna, hogy azok nem tőle származnak.

A BBTE bizottsága fel is szólította Lucian Bodét, hogy javítsa ki a dolgozatát és vonja vissza a disszertáció alapján kiadott könyvet. A belügyminiszter persze mossa kezeit, továbbra is azt állítja, a szabályok betartásával írta meg a doktori dolgozatát, és közölte, hogy bírósági úton fogja tisztázni a disszertációjával kapcsolatos plágiumvádakat. Közben Dan Cărbunaru, a kormány sajtóreferense úgy nyilatkozott, a kormány megvárná a bíróság döntését, majd azt követően fog dönteni a miniszter sorsáról. A megmondóemberré avanzsált Tudor Chirilă már el is sütött egy jó viccet a téma kapcsán: a zenész szerint Bode még azért nem mondott le, mert nem volt akitől lemásolja a nyilatkozat szövegét.

A hét legromantikusabb híre: lánykérés a szülőszobában

A nagyváradi Euclid klinikán készült az a szerdán megosztott videófelvétel, melynek tanúsága szerint egy magyar hölgynek közvetlenül a szülés után kérték meg a kezét. Remek ötlettel rukkolt elő a kérő: a szíve választottja egy kislányt hozott világra, a babát pedig a nővérek beöltöztették egy ruhacskába, melyen ez a felirat állt: „Anya, leszel apa felesége?” A lánykérés sikeres volt, az anyuci igent mondott. Gratulálunk, és gratulálunk!

A nap bukása: az Állandó Választási Hatóság sógornőzős elnöke

Hirdetés

Hiába bizonygatta ártatlanságát, eddig tartott Constantin-Florin Mituleţu-Buică pályafutása az Állandó Választási Hatóság (AEP) élén: az úriember lemondott a tisztségéről, miután az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) feljelentette a legfőbb ügyészségen. Mituleţu-Buică ott hibázott, hogy tanácsosként alkalmazta a sógornőjét a kabinetjében, márpedig ez törvénytelen. A választási hatóság (volt) elnöke nem először rosszcsontkodik: 2021 novemberében hivatali visszaélés miatt kellett bíróság elé állnia, miután az intézmény két igazgatóját távozásra kényszerítette, de aztán persze a megüresedett állásokra versenyvizsgát sem akart hirdetni.

A nap választási híre: több mint 50 településnek nincs polgármestere

…de ez a kormányt egyáltalán nem izgatja, legalábbis úgy tűnik, ahhoz képest, hogy a választási törvény kimondja: amennyiben egy település polgármester nélkül marad, 90 napon belül kormányhatározatot kell elfogadni az időközi választás kiírásáról. Dan Cărbunaru kormányszóvivő a lehető leghiggadtabban kijelentette ma, a települések helyzetének elemzése még folyamatban van, az időközi helyhatósági választások időpontjáról a későbbiekben születik döntés.

Korábban már Ludovic Orban volt miniszterelnök – jelenleg a Jobboldal Ereje nevű zsebpárt elnöke – bejelentette, az időhúzás miatt beperelte a kormányt, az első tárgyalást február 6-án tartják.

Hirdetés