Ezt nehéz kimagyarázni: durván alábecsülhette a plagizálás mértékét Bode doktori dolgozatában a BBTE

Az ország legjobb egyeteme most kénytelen lesz újra megvizsgálni a belügyminiszter disszertációját, amihez nemzetközi szakértők segítségét is kérték.

Hirdetés

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottsága egyszer már megvizsgálta a másolt szövegek beazonosítására kifejlesztett speciális szoftverrel a plagizálással gyanúsított Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatát, akkor arra a következtetésre jutottak, hogy a politikus munkája 2,95%-ban másolt. Lucian Bode fellélegezhetett, mert úgy tűnt, ezzel megússza a plágiumvádakat, csakhogy az ügyet kirobbantó Emilia Șercan újságíró és plágiumvadász közben bizonyítékokkal szolgált, hogy a dolgozatnak legalább 18,5%-a lopott.

Bármilyen kínos is, a BBTE tudomásul vette a nyilvánosan megjelent új fejleményeket az ügyben, és az etikai bizottság ennek nyomán újra megvizsgálja a szöveget, amibe nemzetközi szakértőket is bevon –  derül ki egy csütörtöki közleményből.

Emilia Șercan egyébként mondatról mondatra vette a 194 oldalas dolgozatot és megállapította, hogy 65 oldalt tesz ki a másolt szöveg. Lucian Bode nemcsak szó szerint vett át egész bekezdéseket más könyvekből, hanem több módszert váltogatott, hogy elfedje a lopást. Egész oldalakat fordított le angolból forrásmegjelölés nélkül, szinonimákat használt, parafrazált, helyenként még a lábjegyzeteket is átvette az inspirációt nyújtó szövegekből. Új csalási módszert honosított meg Romániában: a fordítás útján történő plagizálást, magyarázta Șercan.

Lucian Bode 1998-ben elektromechanikai oklevelet szerzett, de csak tíz évre rá, 2008-ban kezdett érdeklődést mutatni az akadémiai élet iránt, amikor a Nemzeti Liberális Párt Szilágy megyei képviselője lett. Előbb mesteri, majd doktori fokozatra tett szert a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, közben több nemzetközi kurzust is elvégzett. Doktorija írásakor témavezető tanára Adrian Ivan egyetemi professzor volt, aki ezzel párhuzamosan a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akadémiáján is építette karrierjét.

A jelenleg Berlinben tartózkodó Lucian Bode a sajtó megkeresésére nem kívánt reagálni az újabb vádakra, arra hivatkozva, hogy fontosabb dolgai is vannak. Azt azért megjegyezte, hogy jogszerű vizsgálatok lebonyolításához biztosítottak a törvények, és vannak erre szakosodott intézmények is, melyeknek végezniük kell a dolgukat. Egy bírósági szerep nélküli magánszemély vizsgálatait azonban nem akarja kommentálni.

Hirdetés