A nap hírei: Iohannis és Ciucă is üdvözölt minket, kapott egy rakás pénzt az RMDSZ, újabb korrupt politikus úszta meg

A magyar nemzeti ünnep mindig jó apropó a fejeseknek a közhelytűzijátékra.

Hirdetés

Iohannis és Ciucă is köszöntötte a magyarokat

Klaus Iohannis elnöknek az utóbbi évekhez hasonlóan (korábban ránk se bagózott) idén is eszébe jutottak a magyarok március 15-ikén. Így aztán a Cotroceni-palotában ezúttal is bedobtak egy 50 banist a közhelyautomatába, ami ki is tolt egy standard szöveget arról, hogy együtt élni jó. Az államfő hangsúlyozta jelentős részvételünket a közös projektekben, és azt, hogy a többi kisebbséggel együtt hozzájárulunk a romániai társadalom fejlődéséhez, egészséget és jólétet is kívánt nekünk. A párbeszéd előnyeiről is szólt.

„Az együttélés évszázadai megértették velünk az együttélés és a kultúrák közötti párbeszéd előnyeit”

– írta Iohannis, kiemelve, hogy a rendszerváltozás óta eltelt három évtized azt mutatja, hogy a párbeszéd, a tudás és a kölcsönös tisztelet révén a román állampolgárok, anyanyelvüktől függetlenül, közösen építhetnek egy virágzó és méltóságteljes országot.

A miniszterelnök, Nicolae Ciucă is írásban üdvözölte az itt élő magyarokat (szinte ugyanazokat a közhelyeket írta le, mint az elnök), akik szerinte hozzájárultak az ország fejlesztéséhez. Azt is állította az üzenetében, hogy az elmúlt három évtizedben Románia jelentős lépéseket tett előre egy demokratikus, befogadó társadalom kiépítésében, amihez szintén hozzájárultunk. A folytatásból is ugyanaz derül ki: értékeinkkel, hagyományainkkal, a szabadsághoz, demokráciához való ragaszkodásunkkal hozzáadott értéket jelentünk az itteni társadalom számára. A miniszterelnök is egészséget és jólétet is kívánt nekünk.

A nemzeti ünnepen az RMDSZ kapott egy rakás pénzt a kormánytól

Hirdetés

Éppen a magyar nemzeti ünnepen fogadta el a kormány a nemzeti kisebbségek támogatásáról szóló keretösszeget: csaknem 237 millió lejt különítettek el a kisebbségek hagyományai, nyelve és kultúrája megőrzésére irányuló projektekre. Ebből az RMDSZ-hez vándorol a legnagyobb összeg, 51,3 millió lej. Utánunk a romák következnek 33,4, majd a szászok 17,7 millió lejjel.

Ma is megúszta a börtönt egy korrupt politikus

Méghozzá nem egy kispályás nímandról van szó, hanem egy igazi nehézsúlyú bajnokról, Darius Vâlcov korábbi pénzügyminiszterről, akit még 2015-ben kapcsolt le az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Vâlcov még Slatina polgármestereként fogadott el egy üzletembertől egy rakás pénzt azért, hogy a város és a környék szennyvízhálózatának felújítására kiírt zsíros projektet ő nyerje. Darius Vâlcov a pénzt értékes műkincsekbe – többek között Renoir-, Picasso-, Tonitza-, Grigorescu- vagy Petraşcu-festményekbe – fektette, amelyeket a rokonai és barátai ingatlanjaiban befalazva találtak meg az ügyészek. Az exminisztert ezért 2020-ban első fokon 6 év, 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. Csakhogy az illetékesek addig tökölődtek a másodfokú döntéssel, amíg már csak az ügy elévülését tudták megállapítani. Vagyis emberünk nem megy a dutyiba. A bíróság ugyanakkor helyt adott a 4,2 millió lej elkobzásáról szóló korábbi végzésnek. De mindent egybevetve azért elég szerencsésen végződött az ügy Darius Vâlcov számára.

Hirdetés