Fotó: Paint

A nap hírei: a prefektusűző alkalmazottak, a NATO-s kémgépek és az egészségügy fejlesztői

A pénteki nap fontosabb híreit egy kazalba raktuk, Ön pedig leheveredhet a kazal tövében, akár egy bukolikus festmény főhőse.

Hirdetés

A nap lázadói: a prefektúra dolgozói, akik elüldözték a zsarnok prefektust

Pénteken Mica Oprea, a Beszterce-Naszód megyei prefektus bejelentette, hogy lemond a tisztségéről. A távozását már decemberben kérték a prefektúra alkalmazottai, valamint helyi politikai vezetők, mert szerintük rondán bánt a beosztottakkal. Az alkalmazottak szerint Mica Oprea már hivatalba lépésekor az édes bosszú szándékával érkezett: bosszút akart állni mindenkin, aki szerinte felelős volt abban, hogy 2009-ben eltávolították az alprefektusi tisztségből. E szándékát szóban ki is fejezte az alkalmazottainak, majd elkezdett mindenkivel gyökérként viselkedni. Így most megint repül. Jól van ez így.

A nap bejelentése: megvannak az új otthon program 2023-as keretei

A kormány bejelentette, mekkora állami ingatlanhitelt vehetnek fel az új otthon program keretében azok, akik lakásvásárlásra szánják rá magukat. Mint tudjuk, ez évről évre egyre nagyobb kihívás, az ingatlanárak ugyanis meredeken ívelnek felfelé. 2023-ban a program finanszírozására összesen 1,5 milliárd lejt különítettek el. Egy legfeljebb 70 ezer euróba kerülő lakás esetében 66 500 eurónak megfelelő összeget lehet igényelni 5%-os előleggel, a legfeljebb 140 ezer eurót kóstáló ingatlanok esetében pedig 119 ezer eurót 15%-os előleggel.

A nap katonai híre: NATO-s felderítő gépek érkeznek az országba

Romániába helyezik át a NATO Németországban állomásozó felderítő gépeit, hogy azok a román–ukrán határ mentén pásztázva megfigyelhessék az orosz hadsereg ukrajnai tevékenységét. A tervek szerint az AWACS (Airborne Warning and Control System) repülőgépek jövő kedden érkeznek meg Bukarestbe, és mintegy 180 fős személyzetet is küldenek velük. Ez minden bizonnyal tovább mélyíti majd az amúgy is baráti orosz–román kapcsolatokat.

A nap fölösleges büntetését egy szebeni kórház kapta

Megbírságolta a Szeben Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházat az illetékes közegészségügy igazgatóság (DSP), amiért szerintük nem megfelelően jelentették az influenza okozat haláleseteket. Bár a kórház alkalmazottai a halálesetek bejelentésére szolgáló nyomtatványokat helyesen töltötték ki, egyes esetekben túl későn továbbították azokat, ezért jár a büntetés. Ez minden bizonnyal hozzá fog járulni a hazai betegellátás színvonalának növeléséhez, avagy az illetékeseknek már megint sikerült azonosítani a rendszer legégetőbb problémáit.

Hirdetés