A miniszterelnök lehidalt, amikor meglátta, mennyi pénzt költ az állam a köztisztviselők bónuszaira

Van aki azért kap pótlékot, mert antenna van a munkahelyén.

Hirdetés

Maga Florin Cîțu miniszterelnök mondta a szerdai kormányülés után, hogy meg fogják nyesni az állami tisztviselők juttatásait. Ő ugyanis hiába volt ezelőtt pénzügyminiszter, még most is rácsodálkozik olyan fizetéspótlékokra, amiknek a létezéséről korábban nem is tudott.

A parlamenti alkalmazottak, a különféle minisztériumok dolgozói vagy az állami cégek munkatársai pótlékot kapnak például azért, mert számítógép előtt végzik a dolgukat, mert a munkájuk túlságosan igénybe veszi a szervezetüket vagy mert egyszerűen nagyon stresszes, amit csinálnak.

A nép ügyvédjének alkalmazottai például

kapnak por-pótlékot, és veszélyességi pótlékot azért, mert az íróasztalaikon különféle baktériumok lehetnek.

Az alkotmánybíróság talárosai olyan talányosak, hogy

két stressz-pótlék is illeti őket,

az egyik 5660 a másik 4390 lejre rúg.

És a kedvenc: a közlekedési minisztérium munkatársai azért is külön juttatást kapnak, mert nincs rajtuk sapka az épületen, amelyben nap mint nap dolgoznak antennák vannak.

Egyébként a parlamentben dolgozók is azért kapnak havonta a fizetésük 14%-ának megfelelő veszélyességi pótlékot,

mert a munkahelyükön veszélyes elektromágneses hullámok terjengnek.

Hirdetés

Egy magasabb funkcióban lévő, jó fizetéssel rendelkező munkatárs így havi 3000 lejt is zsebre vághat a fizetése mellett.

A Digi24 által megszólaltatott pénzügyi tanácsadó is szörnyülködött egy sort e kiadások kapcsán. Szerinte az ilyen jövedelemkiegészítések a közalkalmazottak esetében évről évre nőnek, és már ott tartunk, hogy a befizetett adók 85 százaléka ezekre a fizetésekre, és pótlékokra megy el.

Ez pedig megengedhetetlen egy olyan válságtól sújtott évben, mint amilyen 2021 lesz.

Cîțu minden esetre azt ígérte, hogy el fognak tűnni a fölösleges juttatásak, szerinte ugyanis az, hogy valaki számítógép előtt gépel nem jelent éppen olyan nagy kockázatot.

„Idén visszaszorítjuk ezeket a pluszköltségeket, jövőre pedig végleg rendet teszünk. A bónuszok jók, de csak akkor, ha teljesítményarányosak” – mondta szigorúan.

Hirdetés