A miniszter szerint hackerek miatt rohadt le pillanatok alatt a kkv-k kedvezményes hitelezését segítő honlap

Mert vannak, akik mindent tönkre akarnak tenni – mondja feldúltan Florin Cîţu.

Hirdetés

Néhány másodpercig élt az a kormányzati honlap, amelyen a kis- és középvállalkozások államilag garantált hitelekért folyamodhatnak (-tak volna, esetleg -nak majd) a kormány gazdaságmentő csomagja részeként. Aztán beszakadt az egész rendszer, és a honlap elérhetetlenné vált.

Florin Cîţu pénzügyminiszter péntek reggel még nagy garral jelentette be az IMM Invest elnevezésű program elindítását, amely során a kis- és középvállalkozások (azaz kkv-k, román rövidítéssel imm) 90 százalékos szintig államilag garantált hitelhez juthatnak a koronavírus-járvány nyomán megroppant tevékenységük fellendítéséhez.

A rendelkezésre álló keret 15 milliárd lej, egy cég akár 800 ezer eurós hitelhez is juthat a program révén.

Ráadásul a miniszter szerint a kezelési költségeket és a kamatokat az állam vállalja át.

Mivel a járvány miatt kirobbant válság cégek ezreit érinti, az érdeklődés olyan nagynak bizonyult, hogy a honlap, amelyen egy űrlap kitöltésével jelentkezni lehet a támogatott hitelekre, azonnal beszakadt.

Dumitru Nancu, a hitelgarancia-alap vezérigazgatója még azt mondta: a honlap azért dobta le a láncot, mert másodpercenként 150 érdeklődő kattintott rá, és nem bírta a terhelést a szerver.

Aztán később már narratívát váltott: mint mondta, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) szerint hackertámadás érte a rendszert.

Hirdetés

Maga Florin Cîţu is ezt a csapásirányt erősítette meg, amikor közösségi oldalán arról írt: vélhetően olyan személyek, akik sárral dobálnak mindent, amit a kormány tesz, megtámadták az IMM Invest honlapját.

Megfenyegette őket: kiderítik, kik állnak a támadás mögött, és nyilvánosságra hozzák a kilétüket, és amíg a honlap nem működik, kiszűrik a trükközéseket, és nem fogadnak el olyan jelentkezést, amelyet az üzemzavar időszaka alatt esetleg sikerül regisztrálni.

A program pedig megy tovább.

Már ha sikerül egy működőképes, és a terhelést is bíró honlapot összeeszkábálni.

Hirdetés