A mexikói román maffia feje arra panaszkodik, hogy a börtönben rosszul bánnak vele :(

Szegény bűnözőt az ág is húzza.

Hirdetés

Sokévnyi fényűző jólét után nagyon rosszul alakult Florian Tudor, a mexikói román maffia fejének nevezett, Cápának becézett bűnöző sorsa: miután május végén őrizetbe vették, most a sanyarú börtönviszonyokra panaszkodik.

Tudort a közép-amerikai ország legszigorúbban őrzött, Altiplanonak nevezett börtönében tartják őrizetben.

Annak nyomán fogták el, hogy Románia a kiadatását kérte. Tudor viszont arra kérte a mexikói hatóságokat, hogy ne adják ki.

Mivel emiatt a jogi huzavona elhúzódik – egy bíró már közölte, hogy nem tartja magát illetékesnek az ügyben –, a román bűnözőt addig a 260 000 négyzetméteren elterülő, 724 őrizetesnek otthont adó, szigorúan őrzött szövetségi börtönbe szállították.

Ahol nagyon nem érzi jól magát: nemrég beadvánnyal fordult az igazságügyi illetékesekhez, amiért magánzárkában tartják, és akarata ellenére egy szigorúan őrzött börtönbe szállították.

Beadványát azonban elutasították.

Hiába, már egy jóravaló bűnöző sem bízhat a hatóságok empátiájában.

Mint megírtuk, a mexikói hatóságok pénzmosás és gyilkossági kísérlet miatt nyomoznak ellene.

Még az év elején óriási botrány robbant ki, miután számos, Mexikóba utazó román turista azzal szembesült, hogy a helyi hatóságok a román útlevelet meglátva már a cancúni repülőtéren félreterelték, majd embertelen körülmények között tartották őket mindaddig, amíg az első kéznél levő géppel vissza nem zsuppolták őket Romániába.

Mint kiderült, mindezt a craiovai illetőségű Tudornak köszönhették, aki bandájával együtt csillagászati,

egymilliárd dollárt meghaladó összeget loptak az évek során a Mexikóba látogató turistáktól,

miután meghekkelték az üdülőtelepeken és azok közelében elhelyezett bankjegyautomatákat.

A pénz egy részét szó szerint elásták Craiován, a többit ingatlanokba fektették Mexikóban, az Egyesült Államokban és Brazíliában.

Hirdetés

A sokat mondóan csak Cápának becézett Florian Tudor és román társai még mexikói léptékkel mérve is nagyszabású bűncselekményeket követtek el a közép-amerikai országban.

Az illetékes mexikói hatóság, a Pénzügyi Megfigyelési Egység vezetője még februárban bejelentette: az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájával (FBI) közösen folytatott nyomozás eredményeként 79, a román bűnbandához köthető személy és cég bankszámláját zárolták.

Emellett feljelentést tettek a legfőbb ügyészségen Tudor és bűntársai ellen pénzmosás vádjával.

Az FBI még tavaly februárban kereste meg a mexikói illetékeseket, hogy kövessék nyomon Tudor és két alvezére, Adrian Constantin Tiugan és Adrian Ninel Enăchescu pénzügyi tranzakcióit.

Ennek nyomán számos belföldi és nemzetköz ügyletet regisztráltak, amelyek kolosszális összegeket mozgattak meg.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a banda legalább

évi 240 millió dolláros törvénytelen pénzforgalomban érintett globális szinten.

A nyomozás középpontjában egy Adrian Constantin Tiugan által 2013-ban létrehozott cég áll – nevezett úriember ellen egyébként több nemzetközi elfogatóparancs és érvényben van olaszországi és vatikáni bankautomaták kirablása miatt.

Az általa egy szintén román nemzetiségű, drogcsempészetben érintett személy személyi adatait felhasználva alapított cég 2014-ben szerződést kötött a Multiva Bankkal bankautomaták telepítéséről.

A bankautomatákat aztán a banda tagjai meghekkelték, és rengeteg pénzt – 1,2 milliárd dollárt – loptak le a Mexikóba utazó turisták számláiról  2014 és 2019 között.

Hirdetés