Őrizetbe vették a román bűnözőt, aki miatt román turisták tucatjait zsuppolták haza Mexikóból (VIDEÓval)

A Cápa egy ideig nem úszkálhat szabadon.

Hirdetés

Egy időre sikerült kivonni a forgalomból azt a román bűnözőt, aki minden idők egyik legkiterjedtebb és legjövedelmezőbb bűnszervezetét hozta létre Mexikóban: a Cápa becenéven ismert Florian Tudort a hírek szerint csütörtökön este őrizetbe vették Mexikóban.

Az örömhírt a közép-amerikai ország főügyészsége jelentette be.

Tudor ellen Romániában is elfogatóparancs van érvényben, és a kiadatását is kérték.

A mexikói hatóságok pénzmosás és gyilkossági kísérlet miatt nyomoznak ellene.

Mi is megírtuk, hogy még az év elején óriási botrány robbant ki, miután számos, Mexikóba utazó román turista azzal szembesült, hogy a helyi hatóságok a román útlevelet meglátva már a cancúni repülőtéren félreterelték, majd embertelen körülmények között tartották őket mindaddig, amíg az első kéznél levő géppel vissza nem zsuppolták őket Romániába.

Mint kiderült, mindezt a craiovai illetőségű Tudornak köszönhették, aki bandájával együtt csillagászati, egymilliárd dollárt meghaladó összeget loptak az évek során a Mexikóba látogató turistáktól, miután meghekkelték az üdülőtelepeken és azok közelében elhelyezett bankjegyautomatákat.

A pénz egy részét szó szerint elásták Craiován,

a többit ingatlanokba fektették Mexikóban, az Egyesült Államokban és Brazíliában.

Mint megírtuk, a sokat mondóan csak Cápának becézett Florian Tudor és román társai még mexikói léptékkel mérve is nagyszabású bűncselekményeket követtek el a közép-amerikai országban.

Az illetékes mexikói hatóság, a Pénzügyi Megfigyelési Egység vezetője még februárban bejelentette: az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájával (FBI) közösen folytatott nyomozás eredményeként 79, a román bűnbandához köthető személy és cég bankszámláját zárolták.

Emellett feljelentést tettek a legfőbb ügyészségen Tudor és bűntársai ellen pénzmosás vádjával.

Hirdetés

Az FBI még tavaly februárban kereste meg a mexikói illetékeseket, hogy kövessék nyomon Tudor és két alvezére, Adrian Constantin Tiugan és Adrian Ninel Enăchescu pénzügyi tranzakcióit.

Ennek nyomán számos belföldi és nemzetköz ügyletet regisztráltak, amelyek kolosszális összegeket mozgattak meg.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a banda

legalább évi 240 millió dolláros törvénytelen pénzforgalomban érintett globális szinten.

A nyomozás középpontjában egy Adrian Constantin Tiugan által 2013-ban létrehozott cég áll – nevezett úriember ellen egyébként több nemzetközi elfogatóparancs és érvényben van olaszországi és vatikáni bankautomaták kirablása miatt.

Az általa egy szintén román nemzetiségű, drogcsempészetben érintett személy személyi adatait felhasználva alapított cég 2014-ben szerződést kötött a Multiva Bankkal bankautomaták telepítéséről.

A bankautomatákat aztán a banda tagjai meghekkelték, és

rengeteg pénzt – 1,2 milliárd dollárt – loptak le a Mexikóba utazó turisták számláiról

2014 és 2019 között.

A jelek szerint a Cápa most egy ideig nélkülözni fogja az elmúlt években élvezett luxust.

Hirdetés