Fotó: Pinti Attila, Székelyhon.

A medvebaj ellen tüntettek a polgárok Tusnádfürdőn

Ezt a tevékenységet kivételesen nem zavarták meg a fürdővárosban máskor lazán korzózó mackók.

Hirdetés

Tudjuk: Tusnádfürdőn manapság nem éppen fenékig tejfel az élet, ha az ember történetesen nem profi állatszelídítő. A környék medvéi úgy korzóznak a városban, mintha otthon lennének. A polgárok szinte minden nap megkapják a medveriasztást, amihez hozzá lehet szokni. Az utcán szembejövő medvéhez kevésbé.

Ha ehhez hozzátesszük a hatóságok megkötött kezeit, a felsőbb hatóságok totojázását (bár a szabályok módosítása elvileg már úton van), nem csoda, hogy a tusnádfürdői polgároknál betelt a pohár.

Péntek este tüntetést szerveztek, mégpedig a medvebaj ellen, számol be a Székelyhon. Több mint kétszáz ember gyűlt össze, szépen, ahogy kell, a járványszabályokat betartva, bannerekkel, táblákkal, amelyeken ezúttal nem az volt olvasható hogy „El a kezekkel a medvékről!”, hanem például: „Medvéket az erdőbe, ne az otthonainkba!”

Butyka Zsolt polgármester elmondta, hogy a tüntetést három helyi tanácsos kezdeményezte, továbbá azt is, hogy a város polgárai már nem bírják a medvegyűrődést, így nem lehet élni, valamit tenni kell. (Hadd tegyük hozzá, a mackók nemrég éppen Butyka úr garázsát szedték szét.)

Hirdetés

A tüntetés szervezői összeállítottak egy petíciót is, amelyet a tüntetés alatt és után aláírhattak az érdekeltek. A szöveget el fogják juttatni az illetékes megyei és országos intézményekhez.

Még csak annyit: mindenki reméli (mi is), hogy valaki tenni is fog valamit, mielőtt bekövetkezik egy valóban tragikus ember-medve találkozás.

Hirdetés