Fotó: Csiszér Attila / Székelyhon

Ha ezt elfogadják, ezentúl nem kell Bukarest engedélyére várni a medvék kilövéséhez

Közzétették a veszélyes medvék ártalmatlanításáról szóló tervezetet. Összefoglaljuk a lényeget.

Hirdetés

Elkészült az elmúlt hetek, hónapok, sőt évek leginkább várt sürgősségi kormányrendelete, mely meghatározza, milyen keretek között lehetséges a veszélyes medvék kilövése, és lehetővé teszi, hogy ezentúl ne kelljen várni Bukarest után, hanem helyileg hozzák meg az ártalmatlanításról szóló döntést. Az egyelőre tervezet formájában bemutatott rendelet a csütörtöki kormányülésen került terítékre, a kabinet várhatóan a jövő héten dönt a sorsáról.

A tervezet az alábbi módon oldaná meg a medvekérdést.  

  • Minden medvék által látogatott településen összeáll egy csapat, mely dönt arról, hogy mi történjen medvetámadás esetén.
  • A csapat tagja a polgármester (hiányában az alpolgármester), a helyi csendőrség egy tagja, a vadásztársaság vagy a vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos.
  • A 112-őn érkező segélyhívás után a csapat tagjai a támadás és a veszély mértékének függvényében dönthetnek arról, hogy elhajtják, altatják és elköltöztetik vagy eutanáziát hajtanak végre/kilövik a medvét.
  • Ha egy medve gyakran bejár a településre, először nyugtatólövedékkel elkábítják (ezt az állatorvos végzi el), majd átköltöztetik.
  • A kilövést akkor rendelhetik el, ha a medve közvetlen veszélyt jelent az emberi életre, kárt tesz a javakban, jószágokban.
  • Az anyamedvék kilövése csak akkor lehetséges, ha a bocsokat menhelyre szállítják.
  • A négytagú csapat három tagjának engedélye szükséges a kilövéshez.
  • Az azonnali beavatkozás bárminemű hátráltatása 7000 és 10 000 lej közötti összeggel büntethető.

A rendelethez csatolt iránymutatásban a medvék viselkedése alapján kategorizálják a kockázat szintjét. Magas kockázat akkor áll fenn, ha egy medve csapdába esik, támadásba lendül, behatol egy gazdaságba és nem ijed meg az embertől, agresszívvé válik a nyugtatólövedéktől, illetve ha lakott területen emberre vagy haszonállatra támad.

A vadászok pénzt kapnak a medvék kilövéséért (egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyit), az állat húsa a vadásztársasághoz kerül, a bundája és trófeája az állam tulajdona lesz.

A medvék kilövésének 2016-os betiltása óta egyre inkább elharapódzott az ember-medve viszony, a megoldást pedig – megosztó kérdés lévén – nem kapkodták el a hatalmon lévő kormányok. A tervezetet nem lehetett tovább halasztani, akkor sem, ha ez heves vitákat eredményezhet a kormánykoalíción belül, és azon túl is.

Hirdetés