A magyar-román határt a fejlécében a Tiszánál ábrázoló szélsőséges lapot osztogattak a bukaresti Nemzeti Színházban

Mindezt a színházi világnap alkalmából.

Hirdetés

Botrányba fulladt a színházi világnap megünneplése vasárnap a bukaresti Nemzeti Színházban, ezért hétfőn belső vizsgálatot rendeltek el, miután kiderült: a színház stúdiótermébe érkező nézőknek egy szélsőséges lap példányit osztogatták.

A Certitudinea (Bizonyosság) című kiadványról van szó, amelyről sokat elmond, hogy

fejlécében a soha nem létezett Nagy-Romániát ábrázolja,

amely nem csupán a mai Moldovát foglalja magában, hanem Ukrajna egyes részeit is, a magyar-román határt pedig a Tisza vonalánál ábrázolja.

A benne található írások között akad olyan, amely szerint az antiszemitizmus elleni harc valójában a románok „leigázását” szolgálhatja, de olyan is, amelyben cigányoznak, egy másikban a kommunista lágerekhez hasonlítják az Európai Uniót, de rólunk, magyarokról sem feledkeznek meg: egy cikkben az Erdélyi Római Katolikus Státust olyan intézményként jellemzik, amely veszélyeztetheti Románia szuverenitását.

A lapot Dan Puric színész, rendező monológjának „illusztrálására” osztogatták a színházban, akit művészi tevékenysége mellett

szélsőjobboldali politikai aktivistaként is jellemeznek

– a lap munkatársai között fel is tűnik az ő neve is.

A kiadvány amúgy nem kevés pátosszal úgy jellemzi magát, hogy „spirituális és erkölcsi koordinátora” Mihai Eminescu, a románok 19. században élt nemzeti költője.

Hirdetés

Aki amúgy kiemelkedő tehetsége mellett szintén nem ment a szomszédba egy kis idegengyűlöletért és antiszemitizmusért.

Az ügyben megszólalt Lucian Romașcanu művelődési miniszter is, aki bejelentette, a színházban hétfőn belső vizsgálat kezdődött a lap engedély nélküli terjesztése miatt.

Azt is közölte, hogy a színház vezetőségét senki sem értesítette a súlyos kihágásról, és kijelentette, tűrhetetlen, hogy egy szimbolikus jelentőségű kulturális intézményben idegen kiadványokat terjesszenek, különösen ha azok Románia érdekeivel szemben álló propagandát tartalmaznak.

Romașcanu azt is elmondta, hogy hétfőn a minisztérium ellenőrző testületét is elküldi a színházba, hogy kivizsgálja az ügyet.

Hirdetés