A liberálisok már riasztották is az alkotmánybíróságot a Dragnea-védő Iordache felfelé buktatása miatt

Számos kifogást sorolnak fel, ami miatt szerintük a hírhedt 13-as kormányrendelet kitalálója nem méltó a Törvényhozási Tanács elnöki tisztségére.

Hirdetés

Nem rugózott sokáig a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) a leendő koalíciós partnerének bejelentkező Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) az arról szóló vitán, melyikük támadja meg az alkotmánybíróságon a korrupciós bűncselekmények büntetését enyhítő 13-as kormányrendelet miatt hírhedté vált Florin Iordache megválasztását a Törvényhozási Tanács élére: csütörtökön már be is nyújtották a panaszt a taláros testülethez.

Az első és legfontosabb érv a törvénytervezetek előzetes kontrolljára létrehozott testület működéséről szóló törvény homályosságát próbálja kihasználni.

A PNL szerint ugyanis Iordachét törvényellenesen választották meg, ugyanis a parlament két házának együttes ülésén csak a jelen levő képviselők és szenátorok többsége, 185 szavazatával választották meg, márpedig a liberálisok úgy értelmezik: a tisztség betöltéséhez az összes képviselő és szenátor támogatása, vagyis 234 szavazat kell.

Az alkotmánybíráknak lesz min törniük a fejüket, a törvényben ugyanis az áll, hogy a tanács elnökét az együttes ülésre összeült képviselők és szenátorok többsége választja meg.

Vagyis kétféleképpen is értelmezhető, oly sok román törvény szövegével egyetemben.

Hirdetés

A másik érv, hogy Iordache enyhén szólva sem felel meg a jogszabály azon követelményének, hogy szakmai és erkölcsi hírneve makulátlan legyen – emlékezetes, hogy 2017-ben a 13-as rendelet miatti utcai tüntetések nyomán nem csupán a rendeletet vonták vissza, de őt is kirúgták az igazságügy-miniszteri tisztségből, és azóta is az igazságszolgáltatás terminátoraként tartja nyilván az ellenzéki közvélemény.

Kifogásolják a liberálisok azt is, hogy a jelölteket nem hallgathatták meg a parlamenti szakbizottságok, és azt is, hogy Iordache a PSD tagja, holott a vonatkozó jogszabály szerint a Törvényhozási Tanács személyzetének tagjai nem lehetnek párttagok – márpedig a személyzetnek szerintük Iordache is része.

Megfontolandó érvek, az alkotmánybírák minden bizonnyal nem vágnak majd egykönnyen rendet a kétértelmű törvényi megfogalmazások erdejében.

Hirdetés