A legtöbb koronavírusos nem is szerepel a hivatalos nyilvántartásban, amely már így is aggasztóan néz ki

Sokan odahaza tesztelnek és nem jelentik a fertőzöttséget, emiatt az sem kizárt, hogy már 50 ezer napi esetnél tartunk.

Hirdetés

Amennyiben a napi esetszámot vesszük alapul, többször is megdőltek a tavaly óta tartó járványhelyzet rekordjai – szeptember 28-án már 11 049 új koronavírust regisztráltak, két nappal később viszont már 12 590-et –, de

ne feledjük egy pillanatig se, hogy ezek csak a hivatalos számok, a fertőzöttek aránya ennél sokkal nagyobb már.

Erre hívta fel a figyelmet Nelu Tătaru miniszterelnöki tanácsadó is hétfőn, a Digi24 hírtelevízióban: a volt egészségügyi miniszter szerint nem kizárt, hogy már napi 50 ezer fertőzöttnél tartunk. Egyrészt amiatt, mert

sokan otthon tesztelnek és be sem jelentik, hogy fertőzöttek, így nem kerülnek be a statisztikába.

Közülük nyilván sok lehetett az oltott is, akik az enyhe lefolyás miatt nem fordulnak orvoshoz. Tătaru azt mondja, a járványügyi szakemberek már a tavaly is úgy kalkuláltak, hogy a hivatalosan lejelentett számokat meg kell szorozni legalább öttel.

Mint tudjuk, a hétvégi tesztelési tempó soha nem volt a legfényesebb, de a hétfői jelentésben még így 8292 új eset szerepel. A legbeszédesebb adat a friss statisztikában épp ez: az elvégzett tesztek 26 százaléka pozitív lett, ami egy újabb negyedik hullámos rekordnak számít.

Hirdetés

Közben újabb 133 halálesetet is jelentettek, és 1468 személy állapota súlyos, intenzív terápiás kezelésre szorulnak – ez a szám is rekordnak számít a negyedik hullámban.  A fertőzöttségi ráta alapján 31 megye és a főváros már vörös zónás – három fertőzött jut ezer lakosra –, a helyzet Ilfovban (9,98), Bukarestben (9,64) és Temes megyében (8,34) a legrosszabb.

 

Hirdetés