A legkeményebb csodafegyverrel buzdítanák oltakozásra a lakosságot: az ortodox egyház bevetésével!

Nem is értjük, miért vártak eddig.

Hirdetés

Nem akarnak semmit a véletlenre bízni a Moldva északi részében található Botoşani megye illetékesei: Romániában igazi csodafegyvernek számító intézmény bevetésével szeretnék elérni, hogy a lakosság minél nagyobb hányada beoltassa magát a koronavírus-járvány ellen.

Ez pedig nem más, mint az ortodox egyház.

Közismert, hogy a román görögkeleti hívek szemében az ortodox egyháznak, illetve a papoknak mindennél nagyobb a hitele, a legfrissebb felmérések is azt jelzik, hogy a hadsereg előtt továbbra is stabilan a legmagasabb bizalmi indexszel rendelkező intézmény.

Ezt pedig most az egészségügyi hatóságok is ki akarják használni.

A moldvai megye tisztiorvosi szolgálatának vezetője, Monica Adăscăliţei kedden arról beszélt, az ortodox egyház befolyása igencsak nagy, ezért konzultációra van szükség a képviselőivel.

Emlékeztetett: az oltás beadatása önkéntes, éppen ezért a cél az, hogy meggyőzzék az embereket a vakcina szükségességéről.

Márpedig a hívek rendszerint lelkesen hallgatnak a pópákra, így meg kell próbálni őket is bevonni a kampányba.

A megye kormánymegbízottja, Dan Nechifor arról beszélt, hogy amint lejár az oltási kampány első fázisa, és az egészségügyi dolgozókat beoltották, a második fázisban a papok is sorra kerülnek.

Hirdetés

Ennek nyomán azt szeretné, ha az egyház képviselői minél nagyobb számban regisztrálnának az oltásra, hogy ezzel is jó példát mutassanak a híveknek.

Az oltás népszerűsítését célzó igyekezet mindenképpen dicséretes, de kérdéses, hogy vajon tényleg az ortodox egyház-e a legalkalmasabb partner.

Legalábbis annak fényében, hogy a járvány kezdetén az Istennek sem akartak felhagyni a hívek ugyanazon kanállal történő áldoztatásával, és a tömeges zarándoklatokat is szervezett.

A kormányzati rendelkezéseket előszeretettel megtrollkodó konstancai érsek viselt dolgairól nem is beszélve.

De persze lehet, hogy azóta megtértek.

Hirdetés