Románia szigorú megszorításokkal küzd a járvány ellen. Kivéve, ha ortodox ünnep van. Olyankor mindent lehet…

Az illetékesek megtiltották ugyan, hogy a helyieken kívül más is részt vegyen idén a iași-i zarándoklaton, sokan mégis odautaztak, a csendőrök pedig kénytelenek voltak engedni nekik.

Hirdetés

Bár a hatóságok a járványhelyzet miatt úgy határoztak, hogy idén a Szent Paraszkéva (Paraschiva) ereklyéihez szervezett hagyományos zarándoklatot korlátozni fogják, és csak azokat engedik be a iași-i székesegyházba, akiknek a városban bejelentett lakcímük van (helyi dialektusban: oda szól a buletinjük), ez természetesen nem így történt a rögvalóságban.

A Moldva védőszentjeként, és a román ortodoxok egyik legnagyobb szentjeként tisztelt Szent Paraszkéva annyira népszerű az országban, hogy nagy felháborodást keltett a korlátozás bejelentése. Ahogy az várható volt, százak, ezrek utaztak – sokan több száz kilométerről – a városba október 14-én, a szent ünnepén, annak ellenére, hogy nem lett volna szabad, majd eléggé harciasan kezdtek el vitázni a csendőrökkel, akik alig tudták fenntartani a rendet.

Az elején persze nem engedték be őket, hogy imádkozzanak a szent ereklyéinél, ám szerda délutánra belátták, hogy jobb ha engednek: a párezres kint ácsorgó tömeget is beengedték végül a székesegyházba.

A felvételeken az is látszik, hogy a várakozók közül sokan maszkot sem viselnek, bent pedig mindenki végigcsókolja az ereklyetartót, amelyet időnként – feltehetően fertőtlenítőszeres ronggyal – letörölnek ugyan, de így is végigmegy rajta tucatnyi hívő két törlés között.

Aztán, ha tovább nőnek a járványszámok, majd megint bezárnak mindenhol mindent.

Hirdetés