De szép: az akadémia készíttetett egy népszerűségi felmérést, amiben az akadémia dobogós helyen áll

Így megy ez. De azért az ortodox egyházat és a hadsereget még a tudós társaság sem tudta megelőzni.

Hirdetés

Gondolta volna ön, hogy a Román Akadémia a harmadik legnépszerűbb, illetve legmegbízhatóbbnak gondolt romániai közintézmény?

Mert mi biztosan nem. De vélhetően még maguk az akadémikusok sem nagyon – már leszámítva azon illetékeseket, akik az akadémia hathatós közreműködésével összeállított legfrissebb bizalmi barométer összeállítása fölött bábáskodtak.

Az akadémia épületében szerdán bemutatott, november 30. és december 7. között ezer fős minta részvételével készített barométer összekalapálásában a tudós társaság többszörösen is részt vett: azt az akadémia égisze alatt működő, a magyarok lejáratását célzó fake news-elemzések terén is nagyot alkotó Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium (LARICS) hozta tető alá az akadémia Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete és a kormány egyházügyi államtitkársága közreműködésével.

Nos, az első két helyezett kiléte nem meglepő: az elmúlt harminc évben általában stabilan vezették a bizalmi listát.

Az első helyen az ortodox egyház áll, amelyben a válaszadók 71,2 százaléka bízik.

A második helyezett a hadsereg, amely azért alaposan lemarad az őszentségék és őboldogságák társasága mögött: a megkérdezettek 61,8 százalékának bizalmát élvezi.

És a jelek szerint a románokban rendkívül erős a tudásszomj, illetve a tudomány tisztelete, hiszen az felmérés szerint a harmadik legnagyobb bizalmi indexe a Román Akadémiának van: 45,6 százalék.

Ami még a második helyezett hadsereghez képest is jócskán elmarad, de a jelek szerint mégis elég a dobogós helyezéshez.

A további eredmények azt mutatják, hogy az emberek a leginkább a helyi hatóságokban bíznak. A negyedik helyen ugyanis az önkormányzat áll 43 százalékos bizalmi indexszel.

Némiképp meglepő a rendőrség ötödik helye – a rendészeti szervekben a megkérdezettek 41,1 százaléka bízik.

Hirdetés

A rendőröket az egészségügyi minisztérium követi 34 százalékkal, ami talán a jelenlegi járványhelyzetnek tudható be.

A sor végén pedig az állami irányítására hivatott intézmények kullognak: a kormány bizalmi indexe 13,7 százalék, de még mindig jobb, mint a parlamenté, amely csak 9,5. A pártokban pedig csak a válaszadók 9,1 százaléka bízik.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 90,4 százaléka vallásosnak tartja magát, de templomba csak 36,1 százalék jár heti rendszerességgel.

Mint ahogy az is, hogy sokan vélik úgy: az állam megsértette a vallásgyakorlás szabadságát a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokkal.

47,3 százalék gondolja így, míg 35,7 százalék azt mondta: normális dolog, hogy ilyen helyzetekben korlátozzák az egyházak tevékenységét.

Mindezek alapján nagyon úgy néz ki, hogy Románia lakosainak többsége egy teokratikus, militarizált országban érezné jól magát, ahol viszont a tudósok is nagy megbecsültségnek örvendenek.

Főleg, ha az akadémia és annak elnöke kiemelt szerepet játszanak a misztikus-soviniszta agyamentségek terjesztésében.

Hirdetés