A „lázadó” kormánytagok tényleg egyetlen ember miatt áldoztak fel mindent

Florin Cîţut láthatóan úgy utálja az USR–PLUS, mint Petőfi a kukoricagölödint.

Hirdetés

Dacian Cioloş az USR–PLUS társelnöke, miután benyújtották a bizalmatlansági indítványt a saját pártjuk ellen, elmondta a tévében, hogy ők csakis a PNL-vel és az RMDSZ-szel akarnak továbbra is kormánykoalíciót alakítani, hiszen másként nem is tehetnek.

Ez fura mert épp most robbantottak szét egy koalíciót a PNL-vel és az RMDSZ-szel. De persze azt is hozzátette, hogy ha a bizalmatlansági átmegy, akkor a két másik párttal közösen megpróbálnak egy új miniszterelnököt keresni, akivel újjáépíthetik a koalíciót.

Tehát lényegében a Florin Cîţuval szembeni gyerekes ellenszenvük miatt rendeztek ekkora cirkuszt.

Cioloş azt is mondta, ha a PNL kisebbségi kormányt akar alakítani Cîţu vezetésével, azt ők nem támogatják.

A bizalmatlansági indítvány címe egyébként: Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése!, pedig a fentiekből kitűnik, hogy Románia egyetlen esélye a túlélésre Cîţu menesztése! kéne legyen a címe, hiszen csak vele van bajuk. Az indítvány szövegében felemlegetik Cîţu amerikai botrányait, mondván, hogy a Cîţu-kabinet azért vesztette el a morális legitimitást, mert „egy olyan személy, akinek a múltban komoly problémái adódtak a törvénnyel, és aki jelenleg is visszaél vele, nem rendelkezik azokkal a minimális garanciákkal, amelyek szükségesek a végrehajtó hatalom irányításához”. A dokumentum szerint Florin Cîţu bebizponyította, hogy képes feláldozni a közös érdeket, az emberek jólétét, hogy megnyerje a pártelnökségért folyó versenyt. Ugyanezt a célt szolgálja az Anghel Saligny beruházási terv, ami nem több egy „pártperselynél”, és gyakorlatba ültetése érdekében a miniszterelnök menesztette az igazságügyi minisztert, hogy olyan személyt nevezzen ki a helyére ideiglenes jelleggel, aki végrehajtja a parancsait.

És így tovább.

Hirdetés

Florin Cîţu azonban láthatóan élvezi Klaus Iohannis elnök támogatását, aki durván nekiment az USR–PLUS-nak szombaton. Facebook-bejegyzésében a romániai polgárokkal szembeni sértésnek nevezte az AUR-ral való lepaktálásukat, és felszólította őket, térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, hogy megoldásokat találjanak a koalíciós partnereikkel közösen.

A házszabályok szerint a bizalmatlansági indítványt a beterjesztéstől számított maximum 5 napon belül fel kell olvasni a parlament két házának együttes ülésén, majd legtöbb 3 napon belül vitára kell azt bocsátani. Így várhatóan jövő héten kiderül, hogy átmegy-e az indítvány, és megbukik-e a kormány.

Viszont, ha az indítványt nem szavazzák meg megfelelő számban a honatyák, akkor az USR–PLUS az ígéretek szerint hisztisen kivonul a koalícióból.

Hirdetés